"Ключова проблема – обладнання, особливо автотрансформатори". Голова ДТЕК про удари по енергосистемі

Під час російських атак на енергетичну інфраструктуру основні руйнування сталися на так званих пристанційніх вузлах – складній інфраструктурі, через яку генерація зв’язана зі споживачами. Відновити її непросто, але можливо.

Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю "Українській правді". 

Тімченко пояснює, що росіяни завдають ударів не по генерувальних потужностях, щоб ми не могли виробляти електроенергію, а по системах зв'язку з енергосистемою України. 

"Б'ють по відкритих розподільчих пристроях, трансформаторах, перемикачах, щоб станцію, яка може виробляти електроенергію, було неможливо з'єднати з об'єднаною енергосистемою. Тобто, ключові цілі – це трансформаторні високовольтні підстанції "Укренерго" та обладнання видачі потужності на теплових електростанціях. 

У чому тактика? У нас із радянських часів побудовані об'єднані енергосистеми: якщо пропадає десь одна генерація, її підхоплює інша. Тобто, все закільцьовано і ми працюємо в єдиній системі. За радянських часів будувалася схема енергосистеми, де все налаштовано під подібні події, які відбуваються сьогодні.

Думаю, російських військових консультують їхні енергетики й вони пояснюють, як завдати максимальної шкоди енергосистемі. 

Коли розбивають вузлові підстанції "Укренерго" на 750 кіловатів, які пов'язують регіони, де знаходиться генерація, а ключові – це атомні станції, то в одному регіоні виходить профіцит, а в іншому – дефіцит. Вони і завдавали удару по цих підстанціях", – каже керівник ДТЕК.

Тімченко розповів, скільки в мегаватах або у відсотках від загальної кількості потужностей виведено з ладу

"З точки зору генерації, у нас є зруйновані та окуповані історії. Найбільший удар по потужності – це Запорізька атомна електростанція. На сьогодні недоступні 6 тисяч мегаватів. Це найскладніша ситуація.

З точки зору наших теплових електростанцій, ми втратили Вуглегірську станцію, і Луганську і Запорізьку ТЕС, яка поруч із Запорізькою АЕС. Три теплові електростанції й одна атомна перебувають на тимчасово окупованих територіях і не можуть для країни виробляти електроенергію. Це по-перше. 

По-друге, з точки зору видачі потужності сьогодні не може працювати Ладижинська станція на Вінниччині, де теж цього тижня було завдано ударів. Ми працюємо, сподіваємося її повернути до життя. Решта теплоелектростанцій працюють. 

6 тисяч – Запорізька атомна, Вуглегірська і Запорізька – по 1,2 тисячі кожна. Усі разом – до 10 тисяч мегаватів із 50 тисяч мегаватів. Загалом у країні близько 52 тисяч мегаватів".

Тімченко розповів, що у ДТЕК провели ревізію критичних об'єктів, і ще раз розповіли військовим, що насамперед варто захистити. Водночас, за його словами, компанія займатися відновленням станцій до того моменту, поки захист не посилиться

"Нам потрібно паралелити ці процеси. Ми не можемо просто дивитися на ситуацію і не намагатися зробити все можливе, щоб ця потужність була доступна. У нас ключова проблема, і це те, про що я вчора говорив з іноземцями, – обладнання. Виробництво автотрансформатора займає 6–9 місяців. У нас немає цих 6–9 місяців. У нас і місяця немає.

Найболючіше місце – автотрансформатори. Нам потрібно активно шукати вживане обладнання на вугільних теплоелектростанціях у Європі, яке ми можемо знімати й перевозити сюди. Можна складати якісь тимчасові схеми, але вони не можуть працювати на постійній основі", – наголосив гендиректор ДТЕК.

удари по енергосистемі дтек енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні