Американська компанія Texas Instruments досі допомагає Росії обстрілювати Україну (РОЗСЛІДУВАННЯ)

Американська компанія Texas Instruments, чию електроніку знайшли в російських ракетах, досі не покинула країну-агресора.

Про це пише "Економічна правда".

В іранських дронах-камікадзе Shahed-13 виявили процесори американської компанії Texas Instruments. Про це йдеться у звіті, опублікованому Управлінням стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ.

Раніше дослідження провів Королівський інститут об’єднаних служб (RUSI) у Лондоні. Він детально описав 318 компонентів від 57 американських компаній, більшість з яких – від Analog Devices і Texas Instruments.

Якщо компанія Analog Devices на початку березня заявила про вихід з російського ринку, то Texas Instruments зберігає нейтралітет. На офіційному сайті досі є адреса московського офісу та активний російський номер телефону.

У лондонському звіті детально описані 50 унікальних компонентів виробництва Texas Instruments у кількох російських видах озброєння.

Зокрема, ідеться про цифрові сигнальні процесори в російських крилатих ракетах "Іскандер", трансивер CAN в електронному детонаторі БПЛА-камікадзе, модулі керування живленням у безпілотнику "Орлан-10", а також аудіокодеки та конвертори в кількох радіостанціях, які використовує російська армія.

Texas Instruments працює у РФ щонайменше два десятиліття: дистриб'юторська угода була укладена ще у 2001 році. Уже після 2014 року, коли Україна просила світ про санкції, американська компанія продовжувала співпрацювати з країною-терористом: підписувала документи та проводила семінари.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну інформаційне агентство Reuters звернулося до Texas Instruments з проханням пояснити присутність її електронних компонентів в російській зброї, але американська компанія цей запит проігнорувала.

Лише в серпні вона спромоглася повідомити, що провела "поглиблений аналіз" і виявила, що 36 партій деталей від компанії та шість від одного з її авторизованих дистриб’юторів, які прибули до Росії наприкінці лютого та на початку березня, були в дорозі до початку повномасштабного вторгнення. Однак коментар для преси – це не офіційна позиція. На сайті компанії нема жодного повідомлення чи пояснення.

Несподівано, але пояснення, як могли потрапити в Росію американські електронні компоненти після 24 лютого, дали самі росіяни.

Зокрема, розробники інформаційного захисту почали бідкатися, що після 24 лютого постачання іноземних деталей для їх техніки зриваються, але продукцію Texas Instruments вони таки отримують альтернативними каналами.

658bd04-4.jpg

Аналітики українського проєкту Trap Aggressor "на молекули" розібрали російську крилату ракету "Іскандер". Результат – 21 іноземна деталь у цій зброї – європейського або американського походження. Загалом – 11 компаній, але найбільше компонентів для "Іскандерів" поставила Texas Instruments.

бізнес на крові обстріли міст воєнні злочини рф зброя рф

Знак гривні
Знак гривні