Кому газ, недорого? Спотові ціни метану в Європі знизилася до рівня вересня минулого року

Газова криза, якою Росія намагалася залякати Євросоюз, так і не сталася. Спроби Москви створити штучний дефіцит енергетичного ресурсу на континенті повністю провалилися. І зараз газ коштує дешевше, ніж рік тому.

Газу взимку не вистачить, газ доведеться жорстко економити, Європа страждатиме без російського газу – ці тези досі панують як у західному, так і в українському інформаційному просторі. Втім, якщо подивитися на оперативну інформацію про торги на голландській біржі Title Transfer Facility, TTF (саме її в Євросоюзі розглядають як основний індикатор ситуації на ринку газу), то стає очевидно, що картина вже змінилася, і принципово. Так, минулого тижня ціна під час торгів «на день наперед» знижувалася до 56 євро за мегават-годину (591 євро за 1000 кубометрів). Згодом вона дещо підросла, до 68 євро (717 євро за 1000 куб м).

eugas.webp

Показово, що газ на спотових торгах у Європі зараз коштує дешевше, ніж рік тому в цей же період. Так, у четвертому кварталі 2021-го газ в середньому коштував 79.47 євро за мегават-годину (або 834 євро). Це було відчутно дорожче, ніж у попередні роки – ще з літа 2021-го Росія скорочувала постачання газу до ЄС та відмовилася продавати його на біржі, щоб створити штучний дефіцит в європейських підземних сховищах. Але далі синуація значно погіршилася: після початку повномасштабного вторгнення в Україну Кремль ще активніше прикручував газовий кран Європі, щоб змусити Євросоюз відмовитися від санкцій. Як наслідок, ціни газу влітку 2022-го зростали до астрономічних значень – понад три тисячі євро за 1000 куб м.

Lng_prices.jpg

Ціни газу на хабі TTF - на день наперед (DA) та на місяць наперед (MA)

Втім, ці плани не спрацювали. Європа активно закачувала газ до підземних сховищ, і зараз вони заповнені більш ніж на 90%. Високі ціни зацікавили постачальників зрідженого природного газу, які переорієнтували свої кораблі з традиційних для ЗПГ азійських ринків до Європи. До цього доєдналися сприятливі погодні умови – так, зараз у Мюнхені й Берліні близько 20 градусів тепла, і така погодна ситуація збережеться принаймні до початку листопада.

Через те, що сховища заповнені й через теплу погоду відбір із них досі не розпочався, біля європейських терміналів, які приймають зріджений газ, утворилися справжні «затори» з кораблів-газовозів. Кількадесят суден чекають своєї черги на розвантаження. Це також штовхає ринкові ціни донизу.

Слід зауважити, що газові ціни на торгах «на місяць наперед» відчутно вищі – 120-130 євро за мегават-годину (близько 1400 доларів за 1000 куб м). Тобто, ринок все ще реагує на максимально можливі ризики, пов’язані із зимовим періодом). Втім, створити реальну загрозу дефіциту можуть хіба що дуже сильні холоди протягом тривалого періоду часу (понад місяць). Слід також зазначити, що в грудні минулого року ціни "вистрибували" до 180 євро за мегават-годину.

Для України зниження газових цін створює можливість придбати в Євросоюзі та закачати до підземних сховищ додаткові обсяги газу. За даними сайту Оператора газотранспортних систем України, зараз на нашу територію щодоби заходить понад 7 мільйонів кубометрів газу з двох напрямків – польського та угорського. Ще місяць тому такого не було. Втім, відсутня інформація про те, кому належить цей газ – Україні чи європейським трейдерам, які вже кілька років поспіль користуються українськими сховищами.

P.S. На початку вересня, коли московський газовий шантаж був на максимумі, російські піарники виклали на Youtube відео кліп на пісню барда Юрія Візбора «А зима будет большая» - нібито від імені «Газпрому». Відеоряд показовий – манометр показує падіння тиску до нуля, камера «пролітає» над замерзлим містом, потім іде нарізка з європейських столиць. Мовляв, чекайте, європейці, скоро ви всі замерзнете.

Втім, замість трагічного ефекту цей креатив тільки насмішив. По-перше, шанувальники творчості Візбора зразу згадали про другий куплет пісні, який до кліпу – ну це ж треба – чомусь не включили. А він такий:

Плачут мокрые осины,

Плачет дедушка Арбат,

Плачет синяя Россия,

Превратившись в листопад.

Пророчі слова, чи не так? Але і це ще не все. Страшне, засніжене й замерзле місто, яке фігурує в кліпі, – це не Європа й не Україна, а російське місто Красноярськ. І в цьому місті газового опалення нема взагалі, і, найімовірніше, ніколи й не буде. Плачєт сіняя Россія, що тут ще додаси.

Європа енергетика газ

Знак гривні
Знак гривні