Допомогти ЗСУ. Що передбачає Місія Євросоюзу з надання військової допомоги Україні

17 жовтня Рада Євросоюзу ухвалила створити Місію Європейського Союзу (EUMAM Ukraine) з надання військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Зазначається, що метою місії є сприяння посиленню військової спроможності ЗСУ для ефективного ведення військових дій, щоб дозволити Україні захищати свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, ефективно здійснювати свій суверенітет та захищати цивільне населення.

311454543_436151645364586_1557534934151565009_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ/Фейсбук

У відповідь на запит України про військову підтримку EUMAM Ukraine забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, включно з Силами територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, що підтримує проведення підготовки.

"Сьогодні ми посилюємо нашу підтримку Україні, щоб захистити її від незаконної агресії Росії. Місія військової допомоги ЄС навчатиме Збройні сили України, щоб вони могли продовжувати свою мужню боротьбу. EUMAM – це не просто навчальна місія, це яскравий доказ того, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно", – заявив віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель.

Місія ЄС з надання військової допомоги Україні діятиме на території держав-членів ЄС і матиме свій оперативний штаб у рамках Європейської служби зовнішніх справ у Брюсселі для забезпечення загальної координації на стратегічному рівні.

Командувачем Місії Євросоюзу з надання військової допомоги Україні буде віцеадмірал Ерве Блежан – генеральний директор Військового штабу ЄС в Європейській службі зовнішніх справ.

Мандат невиконавчої місії спочатку триватиме два роки, а фінансова базова сума загальних витрат на цей період становитиме 106 700 000 Євро.

Місія забезпечуватиме координацію з двосторонньою діяльністю держав-членів на підтримку України, а також з іншими міжнародними партнерами-однодумцями та буде відкритою для участі третіх країн.

У своїх висновках від 23-24 червня 2022 року Європейська рада заявила, що ЄС залишається твердо відданим наданню подальшої військової підтримки, щоб допомогти Україні здійснити своє невід’ємне право на самооборону від російської агресії та захистити свою територіальну цілісність і суверенітет. З цією метою Європейська Рада закликала Раду Євросоюзу швидко працювати над подальшим збільшенням військової підтримки.

військова допомога союзники україни україна-єс

Знак гривні
Знак гривні