Франція передасть Україні ЗРК “Crotale” для знищення безпілотників

Франція планує надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема системи протиповітряної оборони “Crotale”.

Про це повідомляє "Мілітарний".

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розповів, що Україна отримає ці зенітно-ракетні комплекси для ураження БПЛА.

Лекорню зазначив, що ці ЗРК “Crotale” “виявляться особливо корисними у боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями”.

За словами міністра, Франція має 12 таких батарей. Він не уточнив, скільки з них вирушить в Україну.

Міністр сподівається, що Україна зможе розгорнути їх протягом двох місяців, включаючи час навчання українських військових їхньому використанню.

Себастьєн Лекорню також повідомив, що Франція створила фонд у розмірі 100 мільйонів євро, який українці зможуть використати для покупки необхідного обладнання, за умови, що його постачальником є Франція.

При цьому використання Францією своїх запасів озброєнь для постачання Україні також привернуло увагу до власних оборонних потреб країни.

Лекорню сказав, що батареї “Crotale”, призначені для України, будуть замінені на сучаснішу систему протиповітряної оборони “Mamba”.

news-288_6-gigapixel-width-1334px4.jpg

ЗРК “Crotale” військових Франції. Фото: "Мілітарний"

Що відомо про Crotale

У 1964 році ПАР уклала контракт із французькою компанією “Thomson-Houston” (пізніше перейменованою в “Thomson-CSF”) на створення мобільного всепогодного комплексу протиповітряної оборони, призначеного для знищення цілей, що летять на малих і гранично малих висотах.

Після випробувань, проведених у 1971 році, перші комплекси, що отримали найменування “Cactus”, протягом двох років були поставлені ПАР.

У 1972 році комплекс під назвою “Crotale” був прийнятий на озброєння французькими Повітряних сил. Комплекс неодноразово модернізувався та отримав серії: 1000/2000/3000/4000.

Починаючи з 1994 року почав випускатися модернізований варіант комплексу – “Improved Crotale”, що комплектується новою РЛС з фазованою антеною решіткою.

Бойові машини комплексу “Crotale” монтуються на броньованому колісному шасі P4R (4х4). Комплекс не може вести бойові дії в русі, але після зупинки йому потрібно менш як 5 хв для приведення в боєготовий стан.

На пусковому шасі немає боєзапасу ракет R440, тому запасні ракети перевозяться на спеціальному автомобілі.

Screenshot_3-gigapixel-width-1334px2-1.jpg

Ракета R440 до ЗРК “Crotale”

Ракета R440 постійно перебуває у транспортно-пусковому контейнері. Загальна вага ракети становить 100 кг. Уламкова фугасна бойова частина спрямованої дії знаходиться в центральній частині корпусу ракети. Уражаючий радіус розльоту уламків становить 8 м, а швидкість розльоту сягає 2.3 км/с.

Заявлено, що дальність ураження цілей становить 500-10000 метрів та висота ураження до 5000 метрів.

ППО військова допомога безпілотники україна-франція

Знак гривні
Знак гривні