Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні

Ілон Маск підтвердив, що його компанія хоче відмовитися від фінансування послуг супутникового інтернет-зв’язку в Україні, що забезпечують термінали Starlink.

Про це він повідомив у твіттер.

"SpaceX не просить відшкодувати минулі витрати, але також не може нескінченно фінансувати наявну систему і відправляти ще кілька тисяч терміналів, які використовують дані до 100 разів більше, ніж звичайні домогосподарства. Це нерозумно", – написав Маск.

Раніше CNN повідомило, що SpaceX Маска заявляє, що більше не може оплачувати критично важливі супутникові послуги в Україні, і просить Пентагон взяти на себе витрати.

"З моменту їх першого прибуття в Україну навесні минулого року супутникові інтернет-термінали Starlink, вироблені компанією SpaceX Ілона Маска, стали життєво важливим джерелом зв'язку для українських військових, дозволяючи їм воювати й залишатися на зв'язку навіть в умовах, коли мобільний зв'язок та інтернет-мережі були зруйновані в ході війни з Росією.

На сьогодні Україні було передано близько 20 000 одиниць супутникового зв'язку Starlink, причому Маск написав у п'ятницю у твіттері, що "операція обійшлася SpaceX в 80 мільйонів доларів і перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року", – пише видання.

Але ці благодійні внески можуть закінчитися, оскільки SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування системи терміналів в Україні, якщо американські військові не будуть вкладати десятки мільйонів доларів щомісяця.

Документи, отримані CNN, показують, що минулого місяця SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, в якому повідомила, що більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як це було раніше. У листі також містилося прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового і військового використання Starlink, яке, за словами SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року і може коштувати близько $400 млн протягом наступних 12 місяців.

Серед документів SpaceX, надісланих до Пентагону і побачених CNN, є прямий запит Маску, який у липні надіслав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на майже 8000 додаткових терміналів Starlink.

В окремому супровідному листі зовнішній консультант SpaceX написав: «SpaceX стикається з жахливо складними рішеннями. Я не думаю, що вони мають фінансову можливість надати якісь додаткові термінали чи послуги, як просив генерал Залужний».

Документи, про які раніше не повідомлялося, демонструють рідкісну розбивку власних внутрішніх номерів SpaceX на Starlink з детальним описом витрат і платежів, пов’язаних із тисячами терміналів в Україні. Вони також проливають світло на залаштункові переговори, завдяки яким Україна отримала комунікаційне обладнання та послуги на мільйони доларів.

Листи надійшли на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні збої в роботі Starlin під час українського контрнаступу. Ознайомлені з ситуацією джерела CNN стверджують, що вони раптово вплинули на всю лінію фронту станом на 30 вересня. «Це вплинуло на всі зусилля українців пройти цей фронт, – сказав на умовах анонімності один зі знайомих з відключеннями людей. – Starlink – це основний спосіб спілкування підрозділів на полі бою».

Видання пише, що, попри те, що Маск здобув визнання та подяку за те, що він відгукнувся на запити про надання послуг Starlink Україні на початку війни, насправді переважна більшість із 20 000 терміналів були повністю або частково оплачені урядами США, Великої Британії та Польщі. Вони також платили приблизно третину за підключення до інтернету.

Прохання компанії Макса про те, щоб міноборони США заплатило, розлютило вище керівництво Пентагону. Один високопоставлений чиновник з оборони сказав CNN, що SpaceX має «нахабство виглядати героями» тоді, коли інші платять так багато, а тепер виставляти їм рахунок на десятки мільйонів на місяць.

маск starlink пентагон інтернет

Знак гривні
Знак гривні