"Проламав єдиний фронт Заходу проти Путіна". Макрона критикують за його відповідь на ядерні погрози Кремля

Президент Франції заявив, що Париж не вдасться до ядерної відповіді, якщо Росія завдасть такого удару "в Україні або в регіоні". Його слова викликали критику як у Франції, так і за кордоном.

Про це пише Politico та Daily Mail.

Нещодавні коментарі Еммануеля Макрона щодо реакції Франції у випадку ядерної атаки Росії на Україну викликали критику з боку оглядачів та політичних опонентів на батьківщині, пише Politico.

В інтерв'ю французькому телеканалу France 2 президент Франції заявив у середу, що Париж "очевидно" не буде застосовувати ядерну зброю у відповідь на російську ядерну атаку на Україну.

"Франція має ядерну доктрину, яка базується на життєво важливих інтересах країни, які чітко визначені. Вони не були б поставлені на карту, якби сталася ядерна атака в Україні або в регіоні", – сказав французький президент.

Тепер французького президента критикують за те, що він відмовився від стратегії невизначеності відповіді на тлі ядерних погроз президента РФ Путіна.

"[Ядерне] переконування ґрунтується на тому, щоб не говорити нічого про те, що нам доведеться зробити", – заявив колишній президент Франції Франсуа Олланд в ефірі радіо FranceInfo, додавши, що потрібно "говорити якомога менше і бути готовим зробити якомога більше".

Заяви Макрона викликали занепокоєння в державах Східної Європи, що входять до НАТО. Тепер вони не мають певності, що інші члени Альянсу будуть готові їх захищати, як це прописано у статті 5 договору НАТО.

Бруно Тертре, заступник директора аналітичного центру "Фонд стратегічних досліджень", поставив під сумнів рішення Макрона прописати межі ядерної доктрини Франції. "На мій погляд, правильна відповідь мала б бути: я не гратиму в цю гру ... і в будь-якому разі Путін повинен знати, що він програє", – зазначив Тертре.

"Коли я почув його слова, я ледь не впав зі стільця, – сказав депутат-консерватор, віцепрезидент комітету Національної асамблеї зі збройних сил Жан-Луї Тьєро. – Це політична помилка. Один з принципів ядерного стримування полягає в тому, що існує невизначеність щодо того, що вважається життєво важливими інтересами".

Макрона критикують на лише в Франції, а й в інших країнах. Так, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, якого цитує Daily Mail, заявив, що Макрон проломив єдиний фронт союзників своєю заявою. 

"Протягом останніх тижнів союзники по НАТО неодноразово попереджали, що наслідки для Росії будуть жахливими, якщо вона здійснить таку атаку, хоча точний характер цих наслідків залишився навмисно невизначеним.

І ці загрози будуть маячити в голові Путіна, коли наступного тижня ядерні бомбардувальники злетять з баз у Великій Британії в ході навчань з імітації ядерного удару по його країні.

Навчання з ядерної готовності, які відбуватимуться протягом наступного тижня, побачать десятки літаків союзників по НАТО, піднятих в повітря в рамках навчань і об'єднаної демонстрації сили", – пише видання.

НАТО воллес макрон ядерний шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні