Росія за два дні вразила 30% енергетичної інфраструктури України

Близько 30% енергетичної інфраструктури України з понеділка 10 жовтня було уражено російськими ракетами.

Про це в інтерв'ю CNN заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає УП.

За словами міністра, "вперше з початку війни" Росія "драматично націлилася" на енергетичну інфраструктуру.  

Галущенко сказав, що однією з причин є те, що експорт української електроенергії до Європи "допомагає європейським країнам економити на російському газі та вугіллі".

Він додав, що Україна намагається "швидко відновити постачання з інших джерел".

Відповідаючи на запитання, чи буде Україна отримувати додаткову енергію з Європи, Галущенко сказав, що це "один із варіантів, що розглядаються". 

Міністр зазначив, що українська енергетична система "все ще стабільна", але закликав партнерів надати "системи захисту з повітря, які дійсно могли б допомогти нам захистити нашу інфраструктуру".

63451adef17a9-DSNS.jpg.webp

Рятувальники борються з наслідками російських обстрілів. Фото: ДСНС

 "Ми посилаємо цей меседж нашим партнерам: нам потрібно захистити небо. Росіяни не граються в якісь ігри з міжнародним правом. Їм начхати на будь-які міжнародні угоди чи конвенції", – сказав Галущенко. 

Нагадаємо, що прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розповів CNN, що МКС проведе розслідування російської масованої ракетної атаки 10 жовтня.

"Міжнародне право забезпечить покарання винних і всіх тих, хто за допомогою зброї та ракет здатний налякати найуразливіших. Це питання, яке торкається питань моралі, питань прав і питань емпатії та людяності. Ми повинні бути там, щоб докопатися до істини", – заявив Хан. 

обстріл інфраструктури енергетика енергетична безпека росія терорист

Знак гривні
Знак гривні