Археологи на Львіщині знайшли понад 600 експонатів, зокрема слов’янське житло XI ст. (ФОТО)

Завершився сьомий польовий сезон Пліснеської археологічної експедиції. Цьогоріч працівники історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» виявили під час розкопок 612 музейних експонатів.

Про це повідомляє Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ".

Серед знайдених предметів є фрагменти керамічного посуду різного часу, вироби з кісток, каменю та металів.

Загальна площа археологічних досліджень – 400 м2.

849867a-rozkopki1.jpg

Розкопки у «Давньому Пліснеську».

«На території заповідника дослідили 11 нерухомих об’єктів: 7 з них – це житлово-господарська забудова, ще чотири – об’єкти мілітарного призначення. Загалом вдалося виявити 302 музейні предмети. Також спільно з «Рятівною археологічною службою» досліджували територію Підгорецького монастиря. Тут вивчали 7 об’єктів, серед яких господарські ями, житла XI ст. і рештки двох кам’яних фундаментних кладок. У процесі досліджень віднайшли ще 310 музейних експонатів», — повідомив директор заповідника Володимир Шелеп.

a96f7e8-rozkopki4.jpg

Знайдені експонати

Шелеп уточнив у коментарі для zahid.net, що 612 виявлених під час розкопок музейних експонатів – це уламки посуду, металеві елементи. Унікальних речей вдалося знайти до 50 – вістря стріл, бронзові кільця, хрестик. Мілітарні об’єкти – це оборонна лінія, траншеї, недобудовані оборонні лінії, контрфорси між валами.

«Ми виявили два житла, одне розкопали повністю. Це житло XI століття, в якому всередині був нижній жорновий камінь. Це є свідченням того, що люди поспіхом втікали, верхній камінь забрали з собою, бо він цінніший. Ним мололи збіжжя. Біля житла виявили господарські ями X-XII ст. Видно, що це був комплекс: 2-3 житла, господарські будівлі і ями», – пояснив Володимир Шелеп.

907fead-rozkopki2.jpg

Побут давніх слов'ян

Торік дослідники реконструювали автентичне слов’янське житло Х століття, в якому продемонстровано побут давніх слов’ян. А цьогоріч облаштували нову локацію, яка репрезентує один із промислів, яким займалися слов’яни, — бортництво, що передувало сучасному пасічництву.

9cf4179-rozkopki3.jpg

Усі фото: Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ".

Локація містить 3 борті (найпростіші вулики), 2 колоди-заготовки для бортей та стебник (місце для зберігання бортей взимку), і тут вже встигли поселитися справжні бджоли.

Знак гривні
Знак гривні