Як Кремль притлумлює протести проти мобілізації на Кавказі і що оголила мобілізація в РФ

Григорій Шведов – правозахисник і журналіст, головний редактор видання "Кавказкий узел" – розповів Радіо НВ про те, які методи застосовує режим Путіна задля згасання протестів проти мобілізації на Кавказі.

"У різних регіонах на Кавказі це відбувається по-різному. Насамперед йдеться про матеріальні блага. Йдеться про те, щоб компенсувати витрати, які несуть і вже понесли ті люди, яких мобілізували. Йдеться про те, щоб пообіцяти грошей у разі поранення, у разі смерті. І всі ці різноманітні обіцянки, всі ці центри, які зараз організовуються для того, щоб працювати з людьми, відповідати на запитання, вони, звісно, знімають градус занепокоєння для тих людей, які не проти мобілізації",– зазначив Шведов.

За словами російського правозахисника і журналіста, багато хто на Кавказі не проти мобілізації. "На жаль, багато з цих людей просто непокояться через своїх родичів, а не через те, що відбудеться. Ось з цим занепокоєнням, яке переходить у паніку у разі невмілих дій влади (а в Дагестані були дуже неоковирні дії влади), з цим, власне, влада і працює", – пояснив Шведов.

Головний редактор видання "Кавказкий узел" каже, що місцева влада не працює з людьми, які взагалі проти воєнних дій. Таких людей не намагаються ні в чому переконати, і їх чекає сумна доля. Багато з них просто покидають республіку Дагестан.

Відповідаючи на запитання, що знають на Кавказі про реальну ситуацію в Україні, Шведов зазначив, що люди не тільки не можуть, а нерідко й не хочуть усвідомлювати реальний стан речей.

"Картину, що відрізняється від пропагандистської, мало хто здатен знайти. І це пов'язано не тільки з тим, що мало інформації, це пов'язано з відсутністю запиту на таку інформацію. На жаль, тут йдеться про страх перед самими фактами. Як на мене, люди бояться дізнаватися забагато. Не хочуть знати. Не хочуть замислюватися над певними темами. І мобілізація до цього підштовхнула. Мобілізація стала додатковим аргументом, щоб задуматися, щоб зацікавитися, щоб почати ставити запитання", – каже правозахисник.

Він зазначає, що в Росії поширюється настільки багато неправди (окрім пропаганди, є фейки, спекуляції), що знайти правдиву інформацію досить складно.

"Просто сказати, що пропаганда бреше, це зрозуміло, непросто з'ясувати, що конкретно відбувається з конкретними людьми. І з цією інформацією є проблеми, які й загалом у Росії.

Але я не забував би про те, що проблема і з людьми, які не хочуть її знати. Більшість відштовхує від себе усю цю ситуацію протягом усіх місяців, починаючи з лютого. І ось це відштовхування, ця спроба відмежуватися саме мобілізацією і руйнується. Чому мобілізація викликала такий ефект? Тому що ти вже не можеш бути десь збоку", – пояснює Шведов.

дагестан кавказ мобілізація РФ російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні