Ілон Маск пропонує купити Twitter за початкову ціну угоди в $44 млрд, – WSJ

Виконавчий директор Tesla запропонував закрити свою угоду про купівлю Twitter вартістю 44 мільярди доларів на умовах, на які він спочатку погодився, що стало несподіваним поворотом для підприємця-мільярдера.

Про це пише The Wall Street Journal.

Всього за кілька днів до запланованого суду і після місяців затятих суперечок Ілон Маск погодився купити 22,24% акцій Twitter TWTR за початкову ціну пропозиції в $54,20 за акцію.

Адвокати мільярдера повідомили про свою пропозицію юристам Twitter у понеділок. Якщо сторони погодяться на це, це дасть їм змогу уникнути судового процесу, який має розпочатися 17 жовтня, і потенційно завершити угоду протягом декількох днів, пише видання.

Для людини, яка дуже публічно критикувала швидкість і напрямок інновацій у своїй улюбленій соціальній мережі, раптовий розворот, здавалося б, є дивовижною капітуляцією. З причин, наразі публічно невідомих, Маск стане власником нібито наводненої ботами мережі, яку він висміював останні кілька місяців.

Його невчасна початкова пропозиція надійшла в розпал стрімкого краху на ринку онлайн-реклами: акції материнських компаній Google, Facebook і Snapchat впали в середньому на 34% після оголошення угоди з Twitter. Зараз акції Twitter коштували б близько 30 доларів, що на 45% нижче ціни Маска.

68c901768efd5d5a.jpg

Фото: AP

"Чи вмирає Twitter?" – написав Маск у квітні. Навпаки, дослідження Pew Research нещодавно показало, що, хоча Twitter користується менш ніж чверть дорослого населення США, майже 70% американських журналістів кажуть, що вони значною мірою покладаються на Twitter у своїй роботі. Добре це чи погано, але Твіттер – це те місце, куди американці йдуть за новинами. Сам факт того, що Маск вирішив поставити це питання в Twitter – платформі, де він має понад 100 мільйонів підписників – свідчить про те, що Маск знає, що цей сервіс дуже навіть живий. Відтоді він припускає, що за п'ять-десять років, якщо він досягне успіху, у Twitter може бути понад мільярд користувачів.

Але ставити під сумнів справжній розмір користувацької бази Twitter, одночасно розпалюючи внутрішні чвари та виступаючи за скасування заборон для користувачів на і без того суперечливій платформі, навряд чи може бути шляхом до сердець рекламодавців.

Показово, що розворот Маска щодо Твіттеру відбувся лише через день після його власних суперечливих твітів про війну Росії в Україні – твітів, які викликали різку критику з боку українців і позитивну реакцію з боку росіян, пише WSJ.

Якщо пан Маск думає, що купує зомбі, йому краще сподіватися на трилер. Приватний Twitter повинен буде довести, що він є прибутковим бізнесом, хоча б для того, щоб покрити значну фінансову підтримку, яку забезпечив пан Маск. Отже, якщо він нарешті укладе угоду – в чому ще немає впевненості, враховуючи його послужний список – найбагатша людина світу незабаром дізнається, що купити найгучніший у світі мегафон буде набагато легше, ніж керувати ним, констатує видання.

Нагадаємо, що Ілон Маск упродовж кількох місяців намагався вийти з контракту на придбання Twitter, підписаного у квітні. Спроби скасувати домовленості мільярдер почав невдовзі після оголошення угоди. Він, зокрема, стверджував, що Twitter ввів його в оману щодо кількості користувачів соцмережі – через велику кількість ботів. Також Макс висував претензії щодо приховування керівництвом компанії випадків порушення правил кібербезпеки, зокрема зламів облікових записів користувачів

Офіційно Маск вийшов з угоди в липні, після чого Twitter подав на нього до суду. Компанія стверджувала, що претензії Маска щодо ботів і кібербезпеки є лише приводом для відмови від угоди, яку він більше не вважав економічно обґрунтованою.

маск Twitter угода

Знак гривні
Знак гривні