Іранські дрони, якими росіяни атакували Білу Церкву, прилетіли з півдня України

Уночі 5 жовтня російські окупаційні війська атакували Білу Церкву іранськими дронами-камікадзе Shahed-136, випущеними з півдня України. Половину безпілотників вдалося збити.

Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, повідомляє РБК-Україна.

"Близько 12 дронів атакували з півдня України. Шість було збито: три – зенітно-ракетними військами на півдні, а ще три – авіацією повітряних сил", – розповів він.

За його словами, таким чином Росія шукає слабкі місця в протиповітряній обороні України.

"Їх треба збивати всіма наявними засобами", – додав Ігнат.

iranian_shahed_136_mil_in_ua_4_650x410.jpg

Фото: mil.in.ua

Уночі в середу, 5 жовтня, російські окупанти двічі вдарили іранськими дронами-камікадзе по Білій Церкві Київської області. Внаслідок атаки постраждали об'єкти інфраструктури.

Пізніше стало відомо, що по місту було зафіксовано 6 влучань і вибухів безпілотників Shahed-136. Одна людина постраждала.

Громадський діяч і військовий ЗСУ Ігор Луценко повідомив, що вночі ворог завдав удару дронами-камікадзе по пункту постійної дислокації його бригади.

"Ці іранські дрони пролетіли сотні кілометрів і уразили об'єкт у нашому глибокому тилу.

Саме наявність ракет, котрі здатні уражати наш глибокий тил, було і є однією з суттєвих переваг РФ у війні з нами.

А тепер виявляється, що примітивні дрони з двигунами внутрішнього згоряння можуть робити практично ту ж саму роботу, що і ці розхвалені крилаті ракети.

І (виявляється!) ніхто нам, Україні, не заважав створити такі ж дрони у тисячних кількостях і бити за сотні та тисячі кілометрів у російській тил.

Чому Іран, країна під жорсткими санкціями зовні й з релігійною диктатурою всередині, зміг створити таку зброю, а ми, одна з найбільш ІТ-шних країн світу, відкрита Заходу – не змогла?" – написав Луценко.

За його словами, він неодноразово порушував питання необхідності розвитку галузі безпілотників у армії: зустрічався з попереднім президентом і з розробниками, але безрезультатно, бо "це нікому не було потрібно".

"Власне, і зараз фактично в Україні розробки приватними компаніями ударних БПЛА заборонено. У країні, котра стоїть на межі свого існування, і державна оборонка котрої на 95% складається з імпотенції та корупції, звичайним громадянам заборонено розробляти зброю.

Цілі відділи у спецслужбах і органах правопорядку отримують зарплати з наших коштів - за те, що вони слідкують, щоб ніхто з пересічних українців не міг займатися розробкою зброї для захисту країни.

Звісно, зброю все ж розробляють - але напівлегально, але лише ті, хто має блат у гурі-сбу-ссо...

І панує над усім цим дивна атмосфера. Недостатньо кооперації, а багато ревнощів. Мало відкритості до своїх же побратимів, багато комерційного і/або вузького корпоративного інтересу", – зазначив Луценко.

Прикметно, що Іран заперечує постачання Росії безпілотників для війни в Україні. "Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання (іранських) безпілотників у Росію для використання в конфлікті в Україні безпідставними та не підтверджує їх", – заявив сьогодні офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані.

іранські дрони атаки Росії Біла Церква

Знак гривні
Знак гривні