Як делегація українських жінок-військових просила у США озброєння для ЗСУ (ФОТО, ВІДЕО)

Юристка та виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк пише про візит делегації українських жінок-військових, який відбувся минулого тижня у Вашингтоні та Нью-Йорку. Далі пряма мова.

“Джим, це монетка зі збитого російського танка на Харківщині, я дарую її Вам, як роблю це для конгресменів і прошу в обмін сучасний американський Абрамс танк. Моя мрія стати першим оператором американського танку в Україні” – сказала в прямому ефірі CNN Андріана Арехта, сержант сил спеціальних операцій ЗСУ.

Цей ефір один з десятків медіа інтерв'ю, які провела делегація наших жінок військових минулого тижня у Вашингтоні та Нью-Йорку. І паралельно ми ще зробили купу зустрічей на найвищому рівні в Конгресі, Держдепі, Пентагоні.

309153551_10160324944554188_4963381593221207487_n.jpg

Фото: Дар'я Каленюк/Фейсбук

Мета делегації була проста: подякувати американцям за зброю типу Джавелінів, Стінгерів, Хаймарсів та гаубиць, яка нам допомогла захистити Київ та виконати ефективний контрнаступ на Харківщині; розповісти про особливості застосування американської зброї, описати поточну ситуацію на фронті та попросити надати нам озброєння, яке б рятувало життя та допомогло звільнити всі окуповані території. На жаль, в нас зараз не достатньо вогневої міці, аби повністю витурити рускіх з української землі, а втрати на фронті досі дуже великі.

На зустрічах ми описували термінові потреби і довгострокові.

309066351_10160324944549188_7919271200644876540_n.jpg

Фото: Дар'я Каленюк/Фейсбук

Термінові:
1. Нам треба захистити об'єкти цивільної інфраструктури від рускіх ракет та тепер вже й іранських дронів. Для цього просимо системи ППО, зокрема в США є системи C-RAM, котрі використовувалися в Афганістані. Це простіша зброя, ніж Патріоти, але її реалістичніше отримати. НАСАМСи, які для нас замовили, будуть в Україні за 1-2 місяці і вони здатні покрити лише 1-2 міста.

  1. Далі просимо ATACMS та інші ракети, які летять далі ніж 80 кілометрів. Важливо отримати більше HIMARS, які точно є в США в наявності і доступні для нас.
  2. Артилерія 155 калібру та боєприпаси. Досі в рускіх перевага в артилерії відносно нашої армії в рази.
  3. На фронті зараз вкрай не вистачає броні. Медичні евакуації виконуються цивільними напівжими авто, наданими волонтерами.На першій лінії на Харківщині наступ солдати робили на мітсубісі та тойотах. Нам критично необхідні сотні броньованих авто, починаючи від Хаммерів, закінчуюти Bradley. Якщо ви українець за кордоном, просіть ваш уряд надати Україні броню! Це найпростіше, що можуть нам надати і що дуже-дуже треба у величезних кількостях.

Важливо: зброю ми маємо отримувати з інструкціями до використання та ремонту. На жаль, нам гаубиці та інші системи американці надали без цих інструкцій, що значно ускладнює утримання техніки (детальніше про це тут).

309437299_10160324945264188_506105582483050118_n.jpg

Фото: Дар'я Каленюк/Фейсбук

Довготермінові завдання:

Сучасні танки.
1. У нас на озброєнні зараз лише радянські танки, котрі не мають нормальної броні, в них не працює система комунікацій, приціл збивається, немає протипожежної системи, тому екіпаж часто згорає відразу після попадання в танк. Тому для успішного контрнаступу та звільнення усіх окупованих територій нам потрібні сучасні танки. Отримати американські "Абрамси" буде важко, але важливо, аби американці публічно заохотили німців дати нам свої "Леопарди 2", які більш реалістично отримати.

  1. Сучасні бойові літаки четвертого покоління.
    Поки в нас лише радянські літаки, з якими неможливо ні на рівних воювати з росіянами, ні встановити повний контроль над небом, особливо на лінії фронту й окупованих територіях. Є реальні шанси отримати використані літаки Ф-16 з США або іншої третьої країни. Важливо аби адміністрація США дала зелене світло на це.

Нам часто пояснювали на зустрічах, що Україна повинна показати спроможність утримувати всю надану високотехнологічну зброю на роки. А це дорого коштує. Наша відповідь – допоможіть нарешті конфіскувати 300 млрд доларів російського резерву і ми використаємо 100 мільярдів на закупівлю та утримання зброї, достатньої для перемоги й для попередження нової війни.

Наші військові дівчата вразили усіх конгресменів та політиків з якими ми говорили, а особливо інтерес до історій дівчат мали медіа. Американці були приємно здивовані виглядом та силою сучасної української армії, де 25% становлять жінки.

союзники україна-сша західна зброя

Знак гривні
Знак гривні