Російський букмекер 1XBet створив мережу збору даних українців для вербування агентів, – InformNapalm

Нове OSINT-розслідування волонтерської спільноти InformNapalm довело, що в Україні працює низка російських букмекерів, які збирають дані гравців для російської розвідки.

Заборона діяльності ТОВ «Твоя беттінгова компанія», яка працювала в Україні під брендом російського букмекера 1XBet, не убезпечила українців від спроб агресора отримати доступ до їх особистих даних. Адже в Україні будується велика мережа пов’язаних із 1XBet букмекерів, які також мають доступ до конфіденційної інформації. Про це повідомляє InformNapalm.

«Ми проаналізували компанії та бренди, які отримали чи готуються отримати ліцензії на букмекерську діяльність в Україні, та виявили, що як мінімум ще чотири з них – частина мережі 1XBet в Україні», – повідомили представники волонтерської спільноти, що спеціалізуються на розслідуваннях за відкритими джерелами.

Йдеться, зокрема, про бренди Melbet та Pointloto (ТОВ «ПОІНТЛОТО», яке вже отримало українську ліцензію на організацію азартних ігор в інтернеті), FanSport (ТОВ «Плей Фан Інвестмент», також вже має ліцензію на організацію і проведення азартних ігор в інтернеті) і BetWinner (поки що ліцензії не має).

«Очевидним і для СБУ, і для РНБО має бути простий факт: чутливі дані про гравців в азартні ігри – це надзвичайно цінна інформація для ворожої розвідки, яка використає цю інформацію для вербування агентів в Україні», – наголосили в InformNapalm.

1xBet-1.jpg

Ілюстрація: InformNapalm

Волонтерська спільнота вважає, що зупинити побудову російської мережі можна лише шляхом застосування санкцій до фізичних осіб-власників 1XBet та фактично пов’язаних з ними українських букмекерських брендів і сайтів.

Нагадаємо, що 30 березня 2022 року, під час війни, Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала дві ліцензії — на букмекерську діяльність та роботу онлайн-казино компанії «Твоя беттінгова компанія», яка подала заявку на роботу в Україні під російським брендом 1xBet. Офіційно «Твоя беттінгова компанія» зареєстрована в Україні, але OSINT-дослідження волонтерської спільноти InformNapalm довело щільні зв’язки компанії із Росією. 

Докладне розслідування InformNapalm можна прочитати тут.

Джерело: Детектор медіа

спецслужби рф азартні ігри вербування агентів розслідування

Знак гривні
Знак гривні