Швейцарські льодовики зазнають найбільшого танення за всю історію спостережень

На швейцарських льодовиках зафіксували найбільшу швидкість танення з моменту початку спостережень понад століття тому.

Цього року вони втратили три кубічні кілометри льоду, або 6% свого обсягу — майже вдвічі більше, ніж у 2003 році, коли зафіксували попередній рекорд.

Про це повідомляє CNN із посиланням на Швейцарську мережу моніторингу льодовиків (GLAMOS).

Великі втрати льоду цього року стали результатом надзвичайно низької кількості снігу взимку в поєднанні з періодами сильної спеки, що йшли одне за одним. Зазвичай снігопад поповнює втрачений влітку лід і допомагає захистити льодовики від подальшого танення, відбиваючи сонячне світло назад в атмосферу.

220928042746-03-switzerland-glaciers-melt-climate.jpg

Фото: Denis Balibouse/Reuters

Цього року танення було настільки сильним, що навіть оголилась скеля, яка була захована під льодом протягом тисячоліть. Багато невеликих льодовиків просто зникли.

Альпійські вчені були змушені проводити термінові аварійно-відновлювальні роботи на десятках ділянок по всій території Альп, оскільки танення льоду загрожувало зміщенням їхніх вимірювальних приладів і знищенням даних..

Читайте також: У районі станції “Академік Вернадський” – аномальна зима, найтепліша за всі роки спостережень (ФОТО)

«Завдяки кліматичним сценаріям ми знали, що така ситуація станеться принаймні в майбутньому. І усвідомлення того, що майбутнє вже тут, просто «зараз, було, мабуть, найдивовижнішим чи найбільш шокуючим досвідом цього літа», — сказав Рейтер Маттіас Гусс, голова Швейцарської мережі моніторингу льодовиків.

Джерело: "Бабель"

глобальне потепління зміни клімату льодовики

Знак гривні
Знак гривні