Грузію підозрюють у сприянні перевезенню іранських дронів для армії РФ

Позиція Грузії щодо війни в Україні знову опинилася під пильною увагою всередині країни після того, як три літаки компанії Iran Air Cargo, які, ймовірно, перевозили безпілотники до Росії, пройшли через повітряний простір Грузії на початку вересня.

Про це пише RFE/RL.

Грузинські опозиціонери вимагають відповіді від уряду, звинувачуючи його в тому, що він пропонує "чорний хід" іранській авіакомпанії, яка перебуває під західними санкціями.

Міністерство економіки Грузії лише підтвердило, що літак компанії Iran Air Cargo, дочірньої компанії Iran Air, 4 вересня вилетів із Єревана (Вірменія) до столиці Росії Москви і "провів у повітряному просторі Грузії загалом 10 хвилин". Проте міністерство спростувало повідомлення про те, що літак перебував під санкціями. Два інші ймовірні польоти – 21 серпня і 29 серпня – міністерство ніяк не прокоментувало.

Iran Air Cargo, як і материнська компанія Iran Air, перебувають під санкціями, згідно з сайтом Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США.

8 вересня Сполучені Штати ввели санкції проти компанії Safiran Airport Services, яка також є дочірньою компанією Iran Air, звинувативши її в координації військових польотів між Іраном і Росією. Казначейство США звинувачує компанію Safiran у "транспортуванні іранських безпілотних літальних апаратів, персоналу та відповідного обладнання з Ірану до Росії".

Поряд із Safiran мінфін США також ввів санкції проти компанії Paravar Pars, що займається проєктуванням і виробництвом авіаційних двигунів, та компанії Baharestan Kish через їхню участь у дослідженнях та розробці іранських безпілотників. Казначейство США також застерегло неіранські та неросійські організації від сприяння передачі Росії іранських безпілотників та іншого військового обладнання.

630_360_1663470769-121.jpg

Збитий в Україні іранський дрон-камікадзе з російським маркуванням "М214 Герань-2"

І Грузія, і Вірменія є країнами-членами Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтроль). Грузинська компанія з управління повітряним рухом "Сакаеронавігація" зробила заяву з посиланням на Конвенцію про міжнародну цивільну авіацію, згідно з якою проліт цивільного літака, зареєстрованого в іншій державі, не вимагає дозволу авіаційного органу.

"Згідно з планом польоту, отриманого "Сакаеронавігацією" від Євроконтролю, початковою точкою польоту літака є міжнародний аеропорт "Звартноц" у столиці Вірменії Єревані, який є цивільним аеропортом", – йдеться у заяві.

Хоча використання повітряного простору Грузії формально не порушило жодних міжнародних законів, примара використання неба Грузії для сприяння війні Росії в Україні сприймається як удар для багатьох жителів країни, які твердо виступають за Україну.

Елене Хоштарія, лідерка прозахідної опозиційної партії "Дроа", назвала цей інцидент "катастрофічним ударом" по інтересах Грузії.

Люк Коффі, старший науковий співробітник Гудзонівського інституту у Вашингтоні, висловив свою тривогу щодо ролі Грузії у сприянні російським військовим інтересам. "Схоже, що іранський літак, що перевозив невідомі предмети до Росії і перетнув повітряний простір Вірменії та Грузії, перебуває під санкціями США. Я розумію, чому Вірменія допустила це. Але чому Грузія?" – написав він у твіттері.

Після вторгнення Росії в Україну 24 лютого чинний уряд "Грузинської мрії" зазнав широкої критики за свою лояльну до Росії позицію у російсько-українській війні. Антивоєнні протести в Тбілісі після початку вторгнення були частково спричинені невдоволенням рішенням грузинського уряду не приєднуватися до міжнародних санкцій проти Росії.

іранські дрони союзники рф грузія

Знак гривні
Знак гривні