Тиснява, бійки за воду, холод і здирництво. Що відбувається на кордоні Росії і Грузії

Росіянин Иван Сорокин побував на кордоні з Грузією й описав, що там відбувається. Наводимо переклад треду плачів мешканця Санкт-Петербурга.

Перше. Усі оцінки довжини черги, які читаєте, одразу множте на десять. Адже, окрім КПП на кордоні, там збудовано ешелоновану оборону з постів ДПС перед кордоном та на найближчих трасах. Пускають нікого чи за гроші. Іноді пропускають усіх, на це можна чекати добу.

Тобто, крім затору на кордоні, є ще кілометрові затори перед кожним постом. Місця постів можуть змінюватись. Цінник на пропуск зростає щодня. Місцеві пропонують провести в об'їзд посту, беруть великі суми, але потім ви просто втикаєтесь у наступний пост, а грошей уже немає.

viber_image_2022-09-27_18-55-26-933.jpg

Переписка в телеграм-чаті "Верхний Ларс" - це КПП на російсько-грузинському кордоні.

Люди, що зневірилися, кидають машини (якщо не на своїй), і йдуть пішки. Для розуміння: кордон у горах, до пішого переходу мало хто готується. Іти кілометрів 30. Там холодно, уночі дуже. Теплого одягу люди не мають. Води нема. Їжі немає. Погрітися у машині безплатно ніхто не пустить.

Але пішки через російський кордон ще вчора не можна було. Тому їдуть самокатами, велосипедами. Велосипед ще вчора біля кордону коштував тисячу, зараз сорок тисяч. Або є опція сісти в машину вже біля кордону, водій якої спеціально відстояв затор, щоби на цьому заробити.

viber_image_2022-09-27_18-55-19-275.jpg

У телеграм-чаті "Верхний Ларс" - 135 тисяч учасників, щохвилини - десятки повідомлень від тих, хто кілька діб стоїть у черзі до грузинського кордону або їде до нього з наміром втекти від мобілізації

Сьогодні почали пропускати пішки, це тішить тих, хто вже там. Але якщо прорахувати ситуацію на крок уперед, стане зрозумілим, що все дуже страшно. Дізнавшись про піший пропуск, куди більше людей пішли пішки. Пропускна спроможність КПП обмежена. Машин з вільними місцями теж не анлім.

Харчування, води, пунктів обігріву, місць, де можна зарядити телефон, там немає. Розумієте, що буде далі? У КПП почне накопичуватись натовп людей, які в буквальному сенсі можуть померти від холоду. Від кількох тих, хто прорвався, чув, що такий ризик реально розглядався.

viber_image_2022-09-27_19-25-12-400.jpg

Переписка в телеграм-чаті "Верхний Ларс"

Розігнати цей натовп неможливо: дорога забита машинами, з одного боку прямовисна гора, з іншого гірська річка і далі прямовисна гора теж. Швидко евакуювати людей не можна, дорога забита наглухо. Підвести їжу, воду, газ для обігріву швидко тому також не можна.

Цінники на їжу, воду та погрітися у машині злітатимуть за експонентою. Потім може початися штурм машин та бійки за одяг та воду. Нагадую, теплого одягу у багатьох немає. Будуть люди, що зомліли від зневоднення, і так і залишилися на холоді, тому що кожен сам за себе.

Там буквально гуманітарна катастрофа, це не гіпербола і не метафора. Людина, яка приїхала звідти щойно, говорить із розширеними очима: «там пекло». Чоловік, який проходив вчора, сказав, що йому здавалося, що пекло було тоді, але на тлі того, що сьогодні, це була дрібниця.

Тепер на хвилинку уявимо, що кордон закривають. Що всі ці голодні, змерзлі люди робитимуть? Чи зупинить їх один БТР та чиновники прикордонної служби? Що робитимуть присутні там військові і до чого це приведе?

Опис ситуації на грузинському кордоні у ЗМІ не відображає її серйозності. До речі, коли читаєш про чергу, уявляєш таку акуратну чергу в один ряд із номерками. Ха! Зустрічки та узбіччя забиті з обох боків кордону. Воно не їде ще й тому, що тупо не роз'їхатись.

viber_image_2022-09-27_19-10-18-446.jpg

Цікаво, яку ж наклейку так терміново треба віддерти перед кордоном автомобілісту у заторі перед грузинським КПП? Джерело: телеграм-чат "Верхний Ларс"

Пости ДПС та затори перед ними можна обходити пішки або велосипедом. Це найбільш робочий варіант, але що робити з пішим натовпом на самому КПП, який вже у 20 разів більше, ніж я бачив учора, поки не ясно. І все ж комусь пройти вдається. Теплі речі! Вода! Їжа! Павербанки!

viber_image_2022-09-27_19-10-19-460.jpg

А ось як відповідають росіяни, що тікають від мобілізації на нагадування про те, що Росія напала на Грузію у 2008 році. Джерело: телеграм-чат "Верхний Ларс"

Остання інформація від людей, які там і щойно звідти: на жаль, мій прогноз підтвердився, вже є бійки. Ще свіжа інформація з КПП: цінник на провезення через кордон зріс у десять разів від вчорашнього мінімуму.

І, так, усі повідомлення про проблеми на боці Грузії досі виявлялися фейками. Грузія молодці. Мадлоба!

viber_image_2022-09-27_18-55-28-807.jpg

Оголошення про продаж авто за пів ціни від тих, хто стоїть у заторі. Джерело: телеграм-чат "Верхний Ларс".

З кордону повідомляють, що почали продавати машини прямо в пробці, масове явище. Є щонайменше одне достовірне свідчення, що на кордоні тепер дивляться вік (до 27 або старше) та статус військовозобов'язаного за паспортом, але "питання можна вирішити".

viber_image_2022-09-27_18-55-28-310.jpg

Оголошення про продаж авто за пів ціни від тих, хто стоїть у заторі. Джерело: телеграм-чат "Верхний Ларс".


Найсвіжіші повідомлення в чаті "Верхний Ларс" - про повістки, які вручають тим, хто в заторі:

viber_image_2022-09-27_19-10-19-768.jpg

Нагадуємо, як перетинали західний кордон українці після початку російського вторгнення. Тут репортаж про львівський залізничний вокзал Нижче пару уривків з нього:

Волонтерка Богдана Романцова, літературознавиця і редакторка у видавництві, шостий день поспіль позмінно волонтерить на вокзалі для Червоного Хреста. Навчилася розпізнавати людей, які прибувають із Харкова, ще до того, як заговорити з ними...

За добу через залізничний вокзал проходить близько 50 тисяч людей, як сказав мер Львова Андрій Садовий. Один із тих, хто спрямовує людей у потрібному напрямку, — 47-річний волонтер Сергій, айтівець, що працює на міжнародну компанію. Він ходить сюди уже шостий (сьомий?) день — не пригадує відколи, бо, як і багато хто тепер, говорить, що всі дні після війни злилися. З 7 ранку до 7 вечора Сергій стоїть у проходах, розводить людей, аби не виникало тисняви, радить, де зігрітися, куди піти поїсти.

«Роблю все, що треба: піднести води, допомогти бабці нести сумку. Сьогодні знімав з потяга пасажирку — лежача. Людям постійно треба допомога, дехто тікав узагалі без нічого»...

кордон мобілізація РФ грузія

Знак гривні
Знак гривні