Від "спецоперации" до "народной войны". Як пропагандисти пояснюють росіянам потребу мобілізації: аналіз методички

Російські пропагандистські ЗМІ отримали методичку про те, як потрібно пояснювати росіянам необхідність відправлення чоловіків на війну.

Про це пише Meduza, яка ознайомилась з методичкою.

У документі йдеться про те, що Росія перемагала у війнах лише коли росіяни вважали, що йде «війна народна». Тому, роблять висновок укладачі методички, зараз до росіян слід донести одну головну тезу: «Народ Росії має згуртуватися перед загрозою НАТО». За твердженням Кремля, альянс має намір «розчленувати та пограбувати» Росію.

«Не можна більше залишатися осторонь і звалювати весь тягар відповідальності на контрактників і народні міліції Донбасу, лінія фронту становить понад 1000 кілометрів, російських солдатів і російських людей вбивають з натовської зброї натовські найманці та терористи київського режиму» — так укладачі рекомендацій пропонують переконувати росіян у мобілізації.

Ще однією причиною масового відправлення людей на фронт автори пропонують називати обстріли російських прикордонних територій та анексованого у 2014 році Криму: «З нами вже зараз воюють на нашій території. Ми вже не лише „своїх не кидаємо“, ми захищаємо себе».

Укладачі тексту «пропонують» пропагандистам наголосити у своїх публікаціях та сюжетах, що Путін оголосив мобілізацію «рівно в той момент, коли вона необхідна і дозволить суттєво посилити досягнення Росією цілей спеціальної військової операції». При цьому ці цілі у тексті не вказані. Як і те, як саме пропагандисти мають пояснити росіянам, що вторгнення Росії в Україну є водночас і «спецоперацією», і «народною війною».

Окремий акцент Кремль просить зробити на тому, що мобілізація нібито торкнеться лише «1% від облікового складу військовозобовʼязаних». Мобілізація називається «мінімальною», а автори методички наголошують, що призиватимуть лише «досвідчених чоловіків, які відслужили». Ці твердження жодним чином не відповідають дійсності, зазначає "Медуза".

Російська влада вважає, що невдоволення мобілізацією вдасться погасити за допомогою пропаганди — проте, за даними джерел «Медузи», у Кремлі «стурбовані» ситуацією на Кавказі (насамперед у Дагестані) та збираються задушити протест методом батога і пряника.

путінізм мобілізація РФ російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні