Псевдореферендуми: фарс під дулом автоматів, імена причетних до фейкового голосування уже відомі правоохоронцям

23 вересня представники російських окупаційних адміністрацій на територіях сходу та півдня України заявили про початок "референдумів" щодо входження українських окупованих територій до складу РФ.

Як повідомляє BBC Україна, передбачається, що протягом п'яти днів – з 23 по 27 вересня – "голосувати" будуть на новостворених "виборчих дільницях", за місцем проживання, а десь – навіть "онлайн".

Спочатку деякі представники окупантів у регіонах повідомляли, що перший день "голосування на дільницях" – 23 вересня. Наступні чотири дні мали "голосувати" за змішаною системою за місцем проживання. Як вдома, так і на прибудинкових територіях.

Згодом з'явилась інформація, що "голосування на дільницях" – це навпаки, останній день – 27 вересня. І зранку у п'ятницю російські ЗМІ заявляють, що "референдум" стартував саме так і показують кадри з "голосування за адресами". 

23 вересня, як інформує "Бабель", законні представники української влади на окупованих територіях та місцеві пабліки повідомляють, що псевдореферендуми проходять під дулами автоматів, організаторів супроводжують російські військові.

Так, у Херсоні росіяни зі зброєю ходять по домівках і змушують українців ставити підписи. Незгодним погрожують. Дехто намагається не відчиняти окупантам. У селах і містах області також встановили «урни для голосування» біля ринків та магазинів. Людей біля них взагалі немає. Така ж ситуація на «дільницях».

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай опублікував фото з «референдуму» в Луганську. На ньому зображена «дільниця», розташована просто у дворі житлового будинку, а поруч — російський військовий зі зброєю.

Відео про те, як відбувається "референдум" на Донбасі, опублікував журналіст, письменник і колишній в'язень катівні "Ізоляція" в "ДНР" Станіслав Асєєв.

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що вранці в місті стався вибух, через який люди бояться виходити з дому. «А цей страх на руку окупантам — в перший день побудинкового «голосування» на псевдореферендумі їм потрібно, щоб всі тихо сиділи вдома», — заявив мер.

Представники української влади закликають жителів окупованих територій не брати участь у незаконному голосуванні, а також нагадують про кримінальну відповідальність за похід на псевдореферендум — до 15 років увʼязнення.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, правоохоронні та розвідувальні відомства України мають інформацію про організаторів та виконавців проведення так званих «референдумів» на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляє пресслужба Служби безпеки України, уже встановлено дані 1,5 тисячі осіб, які беруть участь в організації псевдореферендуму з приєднання окупованої території Запорізької області до Росії.

"Згідно з отриманими матеріалами, встановлено особи більше 1 тис. російських силовиків, яких планують залучити до «охорони» заходів псевдоголосування. Серед них підрозділи росгвардії, воєнної поліції зс рф та російського мнс.

Допомагати їм мають колаборанти, які увійшли до складу окупаційного «главного управлєнія мвд по Запорожской області», а також приватні охоронні фірми, підконтрольні спецслужбам рф", — зазначають у СБУ.

Крім того, СБУ отримала повний список осіб, які погодились очолити фейкові «територіальні виборчкоми»: ідентифіковано понад 390 колаборантів. Кримінальне провадження здійснюється за статтями про колабораційну діяльність та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

псевдореферендуми колабораціонізм анексія окупація

Знак гривні
Знак гривні