Фото дня: найчіткіші зображення кілець Нептуна за понад 30 років

Космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» зробив знімок планети Нептун та її кілець.

Про це повідомляє NASA.

«Джеймс Вебб» не лише зробив найчіткіший знімок кілець цієї далекої планети за останні понад 30 років, а й показав крижаного гіганта у новому світлі.

Найдивовижніше у новому зображенні "Вебба" – це чіткий вигляд кілець планети. Деякі з них не спостерігалися відтоді, як «Вояджер-2» отримав перший фотодоказ існування кілець Нептуна під час прольоту 1989 року. Крім кількох яскравих вузьких кілець, на знімку Вебба добре видно тьмяніші пилові смуги Нептуна.

"Минуло три десятиліття, коли ми востаннє спостерігали ці пилові кільця, і ми вперше бачимо їх в інфрачервоному діапазоні, – зазначає Гайді Гаммель, експертка з питань планети Нептун і міждисциплінарна вчена у проєкті телескопа. – Надзвичайно стабільна та точна якість зображення "Вебба" дозволяє виявити ці дуже слабкі кільця так близько до Нептуна".

for_stsci_site_imagec-neptunezoom.png

Фото: NASA

Нептун заворожує дослідників з його відкриття 1846 року. Розташований у 30 разів далі від Сонця, ніж Земля, Нептун обертається у віддаленій темній ділянці зовнішньої Сонячної системи. На такій величезній відстані Сонце настільки мале і тьмяне, що полудень на Нептуні схожий на сутінки на Землі.

Ця планета характеризується як крижаний гігант через хімічний склад її надр. У порівнянні з газовими гігантами, Юпітером і Сатурном, Нептун набагато багатший на елементи, важчі за водень і гелій.

космос наса нептун

Знак гривні
Знак гривні