Реакція на промову Путіна: західні дипломати назвали ознакою слабкості, у Росії оголосили акцію протесту проти мобілізації

Російський правозахисний рух «Весна» заявив про загальну акцію протесту проти мобілізації у РФ, яку оголосив глава Кремля Владімір Путін.

Про це йдеться у публікації правозахисників у телеграм.

Правозахисний рух закликає росіян виходити на протести у всіх містах сьогодні, 21 вересня, о 19.00 за місцевим часом.

«Ні могилізації! Всеросійська акція протесту. Сьогодні, 21 вересня, о 19.00. Центри всіх міст», — йдеться у повідомленні.

«Тепер війна по-справжньому прийде у кожну оселю та кожну родину. Раніше влада говорила, що воюють лише «професіонали» — і що вони переможуть. З'ясувалося, що не перемагають і на фронт почали набирати в'язнів. А тепер оголошено мобілізацію. Значить, становище вкрай важке», — заявила організація.

Нагадаємо, президент РФ Владімір Путін у відеозверненні 21 вересня оголосив часткову мобілізацію у країні. За словами російського диктатора, указ про часткову мобілізацію вже підписаний.

У межах часткової мобілізації в РФ хочуть призвати воювати проти України 300 тисяч резервістів, заявив міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу.

Також Путін у своєму зверненні пообіцяв "референдуми" на окупованих Росією частинах Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя і заявив, що при загрозі своїй територіальній цілісності РФ може використати ядерну зброю.

На погрози Путіна уже відреагували західні дипломати. Так, посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що фальшиві «референдуми» на окупованих територіях України та мобілізація в Росії — це ознака слабкості і російського провалу.

Своєю чергою посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, коментуючи заяви Путіна, вказала на ключову слабкість Росії: «Подивилася промову Путіна. Він досі відмовляється розуміти Україну. Часткова мобілізація і фальшиві референдуми не виправляють цю ключову слабкість», — переконана вона.

Колишній міністр закордонних справ і прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт написав в Twitter, що промова Путіна була очікуваною. Прозвучали чергові ядерні погрози, оголошення про мобілізацію і нову анексію.

«Спроба ескалації на тлі всіх невдач. Але дуже ймовірно, що у найближчі місяці все буде котитися донизу поки, зрештою, не розвалиться так чи інакше. Якщо Путін хоч колись застосує ядерну зброю, це точно викличе злість всього світу і пришвидшить падіння його і його режиму», — вважає Більдт.

мобілізація РФ путінізм ядерний шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні