Російська відповідь на контрнаступ ЗСУ: шантаж якнайшвидшими «референдумами» і «мобілізацією»

Рупори Кремля заявили, що входження псевдореспублік "ДНР" і "ЛНР" до складу Росії не варто відкладати і необхідно закріпити у конституції, оскільки це дасть змогу РФ використовувати всі сили на Донбасі у випадку посягання на її територію.  

Як передає УП, про це повідомляє російське пропагандистське видання "РИА Новости" з посиланням на лідера фракції ЛДПР Леоніда Слуцького, секретаря генради партії "Единая Россия" Андрєя Турчака і заступника голови Радбезу РФ Дмітрія Медведєва

Зокрема, Слуцький заявив, що вважає, що "входження "ДНР" і "ЛНР" до складу Росії не варто відкладати".

Водночас Медведєв упевнений, що псевдореферендуми на окупованих територіях України дадуть змогу Росії використовувати всі сили на Донбасі у випадку посягання на її територію.  

За його словами, можливе "прийняття регіонів Донбасу до складу Росії і його оформлення через зміну Конституції" призведе до того, що "жоден майбутній керівник Росії, жодна посадова особа не зможе скасувати ці рішення".

Цим заявам передувало те, що так звані "громадські палати" "ЛНР" і "ДНР" 19 вересня зажадали негайно ініціювати "референдуми" про визнання їх суб'єктами Російської Федерації. Окупанти Херсонської області слідом за бойовиками Донецької та Луганської областей виступили за термінове проведення "референдуму" про вступ до РФ.

Крім того, Держдума Росії ввела в Кримінальний кодекс поняття "мобілізація" і "воєнний час", а також схвалила поправки щодо відповідальності за дезертирство під час мобілізації, або у воєнний час.

Згідно з поправками, якщо в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час військовий залишив частину на термін до 10 днів, йому загрожує до 5 років в'язниці. Якщо залишив частину на місяць – то 7 років ув'язнення, а якщо на понад місяць – 10 років.

У поправках підкреслюють, що призвані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками та призовниками. Також поправки передбачають до 3 років колонії за відмову від участі в бойових діях, а якщо вона спричинила тяжкі наслідки – до 10 років.

На останні заяви Росії уже відреагував голова Офісу президента Андрій Єрмак. "Наївний шантаж погрозами і страшилками "референдумів", "мобілізацій" від тих, хто вміє воювати лише з дітьми та мирними людьми. Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можливо ліквідувати лише силою", – зазначив Єрмак.

псевдореферендуми контрнаступ зсу російська агресія мобілізація РФ

Знак гривні
Знак гривні