Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині прогресує, – ISW

Український контрнаступ у Херсонській області прогресує, і російські війська намагаються уповільнити його та відступити на придатніші для оборони позиції, а не зупинити його чи відкинути.

Про це у свіжому звіті пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Безперервні українські атаки на російські наземні лінії зв’язку через річку Дніпро до західної Херсонської області, схоже, все більше впливають на російські постачання на правому березі — останні звіти свідчать про брак їжі та води в окупованому Росією Херсоні та принаймні тимчасове послаблення вогню російської артилерії", – зазначають аналітики.

Крім того, на деяких ділянках російської лінії фронту зазнали поразки погано сформовані підрозділи, що дозволило українським військам просунутися вперед.

У ISW вважають, що українські війська повернуть собі більшу частину, якщо не всю західну частину Херсонської області, якщо продовжать переривати російські лінії комунікацій і просуватися вперед. Росіяни намагаються відступити на більш захищені позиції в межах контрольованого відходу, щоб уникнути хаотичного відступу, характерного для краху російської оборони на Харківщині.

"Українські успіхи можуть бути повільні, якщо російські війська будуть злагоджені, але можуть і значно прискоритися", — додають експерти.

Донецька область зараз є єдиним регіоном, де російські війська все ще намагаються здійснювати наступальні операції. Як пише ISW, є нерегулярні повідомлення про обмежені українські контратаки, але немає доказів того, що Україна готує великомасштабну контрнаступальну операцію в цьому районі.

Ключові висновки аналітиків:

Президент Росії Владімір Путін дедалі більше покладається на нерегулярні, погано навчені спеціальні добровільні та маріонеткові підрозділи, замість того, щоб спробувати відновити ушкоджені або знищені звичайні підрозділи російських сухопутних військ.

Українські війська продовжують зміцнювати позиції на східному березі річки Оскіл у Харківській області, попри зусилля Росії щодо їх стримування.

Російські сили в західній частині Херсонської області намагаються відступити на більш захищені позиції в рамках контрольованого відходу, щоб уникнути хаотичного відступу, характерного для краху російської оборони у Харкові у вересні.

Російські війська зазнали катастрофічних втрат у живій силі та техніці у боротьбі за Схід України та особливо під час харківського контрнаступу українських військ. За оцінками, опублікованими 18 вересня, численні російські бронетанкові та механізовані підрозділи, ймовірно, були фактично знищені.

стратегія хід війни тактика херсонщина контрнаступ

Знак гривні
Знак гривні