Як Японія допомагає Україні, попри сувору політику щодо експорту озброєння

Японія – одна із країн, які активно допомагають Україні. З лютого ми вже отримали від японців обладнання й екіпіровки на 300 мільйонів доларів.

Про це пише журналістка Зоя Казанжи з посиланням на дані Oryx.

"Варто сказати, що Японія має одні із найсуворіших у світі законів про експорт озброєння. Ці закони забороняють японським оборонним компаніям та державним установам експортувати чи навіть передавати військове обладнання до інших країн.

Знаєте, яким чином ми отримуємо всі ці військові штуки у себе? Японський уряд вніс зміни до своїх власних процедур, щоб обійти закони, які не дозволяють постачати Україні військову допомогу. І зробив це ще в лютому, зразу після початку війни.

Коли міністр оборони Японії Нобуо Кісі отримав 25 лютого листа від міністра оборони України Олексія Рєзнікова, де той просив про постачання військового обладнання, Кісі зразу ж доручив своєму відомству «знайти можливості і зробити все можливе і неможливе».

Знаєте, що придумали у японському міністерстві, щоб обійти процедури 60-х-70-х років минулого століття? Наприклад, постачання шоломів Type 88 пояснили тим, що їх можна купити й на приватному ринку. Точно так і з бронежилетами.

Розробили нові «оперативні інструкції» – і вже на початку березня японські транспортні літаки доправили до Європи, а потім було перевезено до України майже 7 тисяч шоломів і 2 тисячі бронежилетів.

І такий крок і зміна правил, які для японців є святими та непохитними, є безпрецедентним явищем. Ми маємо про це знати й пам’ятати", – зазначає Казанжи.

d14.jpg

Японська допомога прямує в Україну

Отже, станом на зараз, із Японії до України вже прибули (детальніші дані тут):

Політика Японії щодо України продовжується, допомога не припиняється. Про це в інтерв’ю Радіо НВ розповів посол України в Японії Сергій Корсунський.

306981054_5521575527925955_2946829716693208413_n.jpg

Один з концертів на підтримку України в Японії. На фото посол України в Японії Сергій Корсунський і сестри Камура, які навчаються у Київській консерваторії

"Готується нова порція допомоги. Єдине що – це не зброя, але це те, що буде нам необхідно, щоб продовжувати цю фантастичну контроперацію і щоб зустріти зиму", – повідомив посол.

Корсунський також зазначив, що високотехнологічні БПЛА вже давно поїхали в Україну. Деякі з них уже використовують наші військові. 

"Поки що я утримаюсь від назви певних пристроїв, які ми просимо. Але у нас є дуже чіткий терміновий запит від Міністерства оборони. Сьогодні я мав зустріч з головою ради директорів Hitachi. Ця компанія виробляє декілька видів продукції, які дуже нам потрібні для цивільних і для інших операцій, і ми говорили про це", – зазначив Корсунський.

Також список потреб від українського оборонного відомства дипломат передав міністру оборони Японії. 

"Ми маємо чітке розуміння того, що вони дуже уважно його вивчають і розуміють всю терміновість необхідності постачання цих речей. Там є електроніка та інші засоби, які будуть нам дуже потрібні в перспективі. Я дуже сподіваюсь, що це станеться, і найближчим часом, ще до зими, ми зможемо це відправити в Україну і використовувати за призначенням", – резюмував Корсунський.

україна-японія союзники військова допомога

Знак гривні
Знак гривні