Тримаємо енергетичний фронт. Як обрати автономний генератор?

Війна в Україні часто призводить до перебоїв у постачанні електроенергії. Це трапляється через пошкодження мереж або електростанцій. Останнім часом небезпека таких відключень зросла через ракетні удари по ТЕЦ. Резервним джерелом електрики для оселі може стати автономний генератор. SPEKA роз'яснює, як підібрати генератор для дому.

Кому підійде автономний генератор? 

Передусім це рішення для приватних осель. Генератор неможливо використовувати у багатоквартирних будинках. Проблемою буде виведення вихлопних газів, дотримання норм пожежної безпеки та допустимого рівня шуму в житлових приміщеннях.

Які бувають типи генераторів? Переваги та недоліки

Принцип дії більшості генераторів полягає у спалюванні певного типу палива. Двигун внутрішнього згорання виділяє енергію, що обертає вал електрогенератора.

Бензинові генератори 

Такі пристрої дешеві, працюють тихо та мають менші габарити, ніж інші моделі. Їх доволі легко транспортувати та монтувати. Але вартість бензину для нього доволі висока. 

Дизельні генератори 

Натомість дизельні генератори дешеві в експлуатації. Однак вони дорожчі, шумніші та важче заводяться за низької температури.

Газові генератори

Ці моделі дешеві в обслуговувані та тихі. А працюють від газової мережі або від балонів. Їхній мінус — висока ціна та монтаж до газової мережі за допомогою фахівців. 

Комбіновані генератори

Комбіновані, або двопаливні, генератори можуть використовувати як газ, так і бензин (дизель). При зміні типу палива подання електроенергії не переривається. Основним недоліком є висока вартість. 

Типи двигунів та потужність 

У генераторів двигуни дво- або чотиритактні. Другий тип потужніший та має довший час роботи, але споживає більше палива. 

Є два визначення потужності: номінальна та максимальна. Перша вказує можливість генерування енергії тривалий час. Максимальна потужність вища, але так генератор працюватиме приблизно 30 хвилин, після чого потребує охолодження. 

Скільки коштує автономний генератор

Ціни варіюються залежно від типу генератора, потужності, бренду виробника та інших чинників. За типом вихідного струму генератори бувають однофазні (220V) або трифазні (380V).

Наприклад, один із популярних бензинових генераторів на 3 кВт коштує 22 тис. грн, дизельний на 5 кВт — 69 тис. грн, а бензиновий тако самої потужності — 36 тис. грн.

Скільки потрібно палива і як розрахувати потужність генератора для власного будинку

Це залежить від великої кількості змінних. Нормою для дизельного генератора є 200-250 г за 1 кВт-год електроенергії. У бензинового аналога витрати за таких самих потреб в електроенергії буде 350 г бензину. 

Щоб розрахувати, чи вистачить потужності генератора для будинку, потрібно знати потужність електроприладів та їхній пусковий коефіцієнт. Адже деякі пристрої з електромоторами у момент запуску споживають набагато більше електроенергії, ніж стабільної роботи.

Стандартних генераторів із видачею 5-6 кВт зазвичай вистачає для типового будинку із середнім споживанням енергії. У заміських котеджах з електричним опаленням, автономним водопостачанням та помповою каналізацією потрібні 10-12 кВт та більше.

генератори електроенергія ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні