У чому причина розгрому російської армії на Харківщині, – експерт Мік Раян

Нищівний розгром російської армії на Харківщині – це наслідок нешаблонних дії українців та помилок, з яких армія РФ не зробила висновків за сім місяців війни. Про це пише в Twitter Мік Раян, генерал-майор у відставці, який відповідав за весь військовий вишкіл та військову освіту в Австралії. Далі пряма мова.

Те, що відбувалося останні кілька днів, – подвиг українців. Він був підкріплений хорошим плануванням, розвідкою, командуванням та насамперед мужністю українських бійців на полі бою.

Перемога може стати звичкою, особливо якщо воювати й командувати з розумом. Українці демонстрували це упродовж усієї війни й особливо – у нинішньому наступі на північному сході.

Натомість усі сім місяців війни противник демонстрував протилежне: погане командування, відсутність виразної мети та нехтування основами військового мистецтва. Росіяни ігнорували правила організації постачання, загальновійськового бою та взаємодії авіації та сухопутних частин.

009f0000-0aff-0242-042a-08da94992401_w1023_s.jpg

Російська бронетехніка-амфібія затонула під час перетину водного шляху в Харківській області. Фото: Радіо Свобода/Еймос Чаппл

Додайте до цього постійний тиск українців, які діють нешаблонно та задають військовим діям такий темп, за яким росіянам не вгнатися. Командири та їхні підлеглі не витримують психологічної напруги та тікають.

Читайте також: Мік Раян: що потрібно для масштабної кампанії контрнаступу на Півдні України

Починається ефект доміно: кожна втрата на полі бою та відхід ведуть до нових втрат та втечі. Нинішня поразка – великий навіть за історичними мірками програш російської армії.

Внаслідок розгрому на північному сході України в росіян залишилося дуже мало сприятливих варіантів дій. Якщо вони взагалі є. Їхні позиції на сході під загрозою, потрібна серйозна розбудова оборони та ліній постачання.

Російська оборона на півдні теж опиниться під загрозою. Саме там розташовано багато з їхніх найкращих бойових підрозділів, і деякі з них доведеться перекидати на схід. Їхній відхід, а також час, який буде потрібний на передислокацію, створює українцям більше можливостей.

У ході реформ останнього десятиліття російська армія явно не зуміла підготуватися до сучасної війни. Тактика могла б бути кращою, планування, взаємодія родів військ та командування на вищому рівні організовані непрофесійно.

Читайте також: Як ЗСУ "роз'їдає" російську армію, застосовуючи "стратегію корозії"

Українці, навпаки, із 2014-го впровадили в армії багато правильних змін. Можливо, найважливіше – вони покращили підготовку молодших командирів (молодших офіцерів та сержантів), підвищили якість навчання, розробили правильні оперативні концепції.

Решта має зробити висновки: потрібно правильно оцінювати можливості противника і грамотно проводити військові реформи в епоху технологій, що швидко розвиваються, і мінливої геополітики.

Про тріумф говорити надто рано. Росіяни ще можуть відповісти. Південь та схід України все ще окуповані. Українці здобули важливу перемогу, але остаточний виграш у війні ще попереду.

За матеріалами Forbes.ua.

втрати ворога тактика харківщина стратегія

Знак гривні
Знак гривні