Україна переламала хід війни на свою користь, тепер вона диктуватиме місце і характер подальших битв, – ISW

ЗСУ завдали великої поразки Росії, відвоювавши майже всю окуповану частину Харківської області. Український успіх став результатом ефективної кампанії з максимальним використанням зброї, наданої Заходом.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту зазначають, що Київ оголосив про контрнаступ на херсонському напрямку, а потім атакував сектори, від яких Росія відвернула свою увагу. 

Збройні сили України застосували HIMARS та іншу західну зброю для атак на російські наземні лінії зв'язку в Харківській і Херсонській областях, створивши умови для успіху операції.

"Українська влада демонстративно обговорювала атаки на півдні, успішно вводячи росіян в оману щодо своїх намірів в Харківській області. Використання ЗСУ наданої партнерами зброї в добре спланованій та об'єднаній кампанії призвело до дивовижного успіху контрнаступу у на Харківщині", – кажуть експерти.

Вони додають, що деокупація Ізюма звела нанівець перспективу того, що Росія зможе досягти своїх оголошених цілей у донецькому регіоні.

"Втрата росіянами Ізюма руйнує початковий план російської кампанії на цьому етапі війни і гарантує, що наступальні дії армії РФ у районі Бахмута чи довкола Донецька не можуть бути вирішальним (якщо вони взагалі відбудуться). Навіть захоплення ЗС РФ Бахмута, що є малоймовірним, більше не сприятиме досягненню початкових цілей цієї фази кампанії, оскільки не буде підтримане наступом з Ізюма на півночі", – зазначають у ISW.

Водночас немає підстав вважати, що контрнаступ, оголошений ЗСУ в районі Херсона, є лише відволікальним моментом. "Українські війська продовжують контролювати мости й унеможливлюють зусилля росіян поповнювати запаси через баржі та понтонні переправи. Україна спрямувала значну бойову потугу і зосередила чималу частину поставлених Заходом високоточних далекобійних систем на цій осі, і навряд чи вона зробила це лише для того, щоб відтягнути російські війська у цей район", – йдеться у звіті.

Нинішній контрнаступ не покладе край війні, наголошують аналітики ISW. Кампанія на північному сході України в підсумку завершиться, що дозволить російським військам відновити стійку оборонну лінію і, можливо, навіть провести локальні контратаки.

Україні доведеться починати нові контрнаступальні операції, щоб завершити звільнення окупованої Росією території, тож війна, вочевидь, затягнеться до 2023 року.

Аналітики підсумовують, що Україна переламала хід війни на свою користь: "Київ, вочевидь, буде дедалі частіше диктувати місце і характер основних бойових дій, а Росія буде все частіше неадекватно реагувати на фізичний і психологічний тиск з боку України".

DraftUkraineCOTSeptember11,2022.png

Ключові висновки аналітиків ISW:

стратегія хід війни тактика контрнаступ зсу

Знак гривні
Знак гривні