"В Україні створили унікальну систему ППО": речник ПС ЗСУ розповів, як працює протиповітряна оборона

В Україні створили унікальну систему протиповітряної оборони, якої немає ніде у світі, але українську ППО слід посилити сучасним озброєнням.

Про це речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Ми фактично створили унікальну систему протиповітряної оборони, якої немає ніде у світі. Ми воюємо старими радянськими засобами, використовуючи різноманітні тактичні прийоми. Розробили систему оповіщень. Протидіємо ракетам завдяки ЗРК, винищувачам і плюс ПЗРК – по всій країні розставлені люди з переносними зенітно-ракетними комплексами, які теж мають реагувати та перехоплювати ракети. Є візуальні пости спостереження", – розповів Ігнат.

Речник ПС ЗСУ додав, що українську ППО слід посилити сучасним озброєнням. Найближчим часом Україна отримає важкі комплекси від західних партнерів, та цього поки що замало, каже Ігнат.

"Що треба робити? Посилювати нашу систему ППО новими сучасними засобами, які йдуть нам на озброєння. Це, зокрема, NASAMS та IRIS-T. Але, на жаль, тієї кількості, яку нам поки планують передати, буде мало. Хоча це буде перший крок, коли партнери передадуть нам важкі комплекси ППО західного зразка", – наголосив Ігнат.

Речник ПС ЗСУ також розповів, які типи ракет найефективніше збиває наша система ППО. "Нам легше збивати "Калібри", Х-101, X-555. Плюс, вдається збивати керовані авіаційні ракети Х-59. Інші – Х-22, Х-31, ракети "Онікс", ракети оперативно-тактичних комплексів "Іскандер" – наші засоби не можуть ефективно збивати. Ракети, які летять зі швидкістю приблизно 900 км/год – більш прийнятна ціль для тих засобів, які ми маємо. Ті, які летять зі швидкістю понад 3 тисячі км/год – їх складно перехоплювати нашій системі ППО", – розповів він.

За словами Ігната, вже майже чотири місяці ворог не залітає в наш повітряний простір – він змінив тактику.

"Вони зрозуміли, що зазнають серйозних втрат на території нашої держави. Як би вони не розповідали у своїх пропагандистських сюжетах, ППО в Україні є. А ППО – це не лише зенітні ракетні комплекси, а й зокрема бойова авіація, винищувачі.

Україну посилено засобами протиповітряної оборони малого радіуса дії, йдеться про ПЗРК різних типів як радянського, так і закордонного виробництва. Ці засоби ППО мають дальністю від 4,5–7 кілометрів. Тому ворог відчув загрозу для своєї авіації і вирішив не залітати на територію, підконтрольну нашим силам ППО",– пояснив Ігнат.

ППО оборона пс зсу ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні