"Шкідництво під час війни". Відомі українці закликають владу припинити переслідування волонтерів

Громадські діячі, журналісти, митці та освітяни закликають владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів, провести ретельне розслідування таких випадків та назвати й покарати ініціаторів репресій.

Про це йдеться у зверненні громадських активістів, яке активно поширюється в соціальних мережах.

"Поліція влаштувала обшук у Святослав Літинський. Святослав – відомий правозахисник, який присвятив життя захисту української мови та прав україномовних громадян. Виграв на користь української мови безліч судових справ, юридичний супровід яких оплачував з власної кишені. Також послідовно бореться проти зловживань і хабарництва в поліції. У час повномасштабного російського вторгнення зайнявся волонтерством і передав уже понад 250 автомобілів для ЗСУ. Лише вчора Святослав написав, що обсяги волонтерської допомоги війську падають, зокрема через переслідування волонтерів поліцією та СБУ, а вже зранку до нього прийшли з обшуком.

Раніше влада розпочала переслідування Роман Матис, засновника спільноти захисту прав україномовних "И так поймут!", яка за 10 років діяльності українізувала безліч сайтів та сервісів. Нещодавно СБУ відкрила проти Романа справу – і теж через його волонтерську діяльність на користь української армії.

Якщо хтось думає, що ці люди присвятили роки життя захисту української мови та державності, щоб у вирішальний для України час використати свій авторитет для власного збагачення – спершу потрудіться це довести!" – йдеться у заяві.

Там наголошується, що випадки необґрунтованого переслідування владою українських волонтерів, які допомагають ЗСУ, дедалі частішають. При цьому влада не надає суспільству жодних доказів їхньої провини, а просто знищує їхню репутацію, ускладнює або унеможливлює волонтерську діяльність, руйнує напрацьовані важкими зусиллями канали постачання допомоги для ЗСУ.

"Схоже, справа Шеремета владу нічого не навчила. За огульні звинувачення та ув’язнення українських патріотів і волонтерів ніхто з високопосадовців навіть не перепросив.

Показово, що переслідувань зазнають саме ті активісти й волонтери, які дозволяють собі критикувати помилки й шкідливі дії влади. Наближених до влади самоназваних «волонтерів» типу Колі-котлети не чіпають. А син рашиста і зрадника Портнова, вдаючи з себе волонтера, безперешкодно втік з України – влада чомусь не проявила щодо нього тієї пильності, яку проявляє щодо волонтерів, котрі справді допомагають армії.

Безпідставні переслідування українських волонтерів, захисників української мови виглядають як цілеспрямоване зачищення владою громадянського суспільства від незручних активістів", – зазначається у зверненні.

Автори звернення констатують, що владні репресії проти волонтерів суттєво зменшують допомогу українському війську, дискредитують авторитетних громадських діячів і послаблюють громадянське суспільство, яке контролює дії влади.

"Це є наступом на українську демократію і шкідництвом стосовно обороноздатності України під час війни.

Ми вимагаємо припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів, провести ретельне розслідування таких випадків та назвати і покарати ініціаторів репресій", – наголошується у заяві.

306003604_1353478995060329_1392330421409878471_n.png

До звернення приєдналися відомі українці:

Йосиф Зісельс, учасник Ініціативної групи «Першого грудня»

Леся Воронюк, голова ГО «Всесвітній день вишиванки»

Наталка Фіцич, журналістка, ведуча «Прямого каналу»

Анжеліка Рудницька, очільниця Мистецької агенції «Територія А», співачка, волонтерка

Володимир В’ятрович, історик, народний депутат України

Євген Клопотенко, голова ГО «Інститут культури України»

Андрій Кокотюха, сценарист, письменник, журналіст, член Української кіноакадемії

Юрій Винничук, письменник

Станіслав Федорчук, голова Правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини»

Євген Магда, викладач, політичний експерт

В’ячеслав Кириленко, викладач КНУ

Мар'яна Садовська, музикантка, волонтерка

Катерина Чепура, Громадянський рух «Відсіч»

Тарас Шамайда, рух «Простір свободи»

Анастасія Розлуцька, ГО «Український світ»

Тарас Марусик, журналіст, публіцист, експерт з питань мовної політики, лауреат премії імені Івана Огієнка, перекладач з французької

Наталка Федечко, проєкт «Єдині», Ініціатива «Навчай українською»

Іванна Кобєлєва, Портал мовної політики

Сергій Сиротенко, Центр промоції змін «Взаємодія»

тиск влади громадянське суспільство переслідування волонтерів

Знак гривні
Знак гривні