У львівського волонтера Літинського обшук. Ті, хто забезпечує ЗСУ авто, кажуть про сплановану кампанію

Вранці 8 вересня поліцейські почали проводити обшук у помешканні відомого львівського волонтера і громадського діяча Святослава Літинського.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

У чому його підозрюють наразі не зрозуміло, проте сам Літинський у розмові із ZAXID.NET припустив, що обшук пов’язаний із загальною кампанією проти волонтерів, які забезпечують постачання автомобілів для потреб ЗСУ.

Коли поліцейські прийшли з ухвалою про обшук, волонтера вдома не було, бо саме поїхав за новим автомобілем для військових.

«Близько 07:00 ранку подзвонили у двері. На запитання дружини хто там, відповіли, що прийшли вручати повістку. Дружина, звісно, відчинила двері, але виявилося, що немає ніякої повістки, а є ухвала суду про обшук», – розповів Святослав Літинський.

Поліцейські відразу почали шукати щось пов’язане із продажем автомобілів для ЗСУ. «Таке враження, що поліція думає, що війна вже закінчилися і тепер хоче посадити волонтерів на гачок чи просто посадити до в’язниці», – каже Літинський.

За його словами, судячи з ухвали суду, обшук проводять у межах розслідування справи про продаж гуманітарної допомоги. «Вони звинувачують одного капелана у продажі гумдопомоги. Я там фактично ні до нічого», – каже він.

300348679_10159783327370617_4838917257079942811_n.jpg

Святослав Літинський/Фейсбук

Святослав Літинський – відомий волонтер і від 2012 року через судові позови відстоює українську мову, якщо порушується чинне законодавство. Він був першим українцем, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, домігся від іноземних компаній маркування побутової та електронної техніки українською. Позивався проти тодішнього керівника МВС Арсена Авакова. Ще кілька справ, які стосуються мови, перебувають у судах.

Літинський від початку війни Росії проти України з 2014 року допомагає військовослужбовцям Збройних сил України. Коли 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення на територію України, він активізував свою діяльність і почав привозити для бійців ЗСУ автомобілі з-за кордону.

Волонтерська група, в якій працює Святослав Літинський, ввезла на сьогодні, починаючи від 24 лютого, 250 автомобілів для ЗСУ.

За даними «Наших грошей. Львів», обшуки також тривають і Назарія Островського, колеги Літинського. «Мені зараз важко щось коментувати – у мене йдуть обшуки. Але це чиста фабрикація. Я дуже здивований. Наскільки я розумію, тут питання не так по мені, як по капелану, якому ми передали автомобіль. Ми, як то кажуть, «йдемо прицепом». Я фізично завозив це авто для капелана Ігоря Плохого, який служить зараз на миколаївському напрямку», – розповів Назарій Островський.

Нагадаємо, що правоохоронці порушили низку справ проти волонтерів. У завезенні автівок під виглядом гуманітарної допомоги підозрюють відомого львівського художника Олеся Дзиндру. 30 серпня Галицький райсуд Львова відпустив волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 31 серпня у Львові провели обшуки на підприємстві у волонтера Олега Яницького через гуманітарну допомогу. Триває слідство у справі волонтерів Романа Матиса і Євгена Шпитка.

За матеріалами УП, Радіо Свобода

Знак гривні
Знак гривні