Звіт МАГАТЕ про ситуацію на ЗАЕС: ключові висновки

6 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікувало звіт на 57 сторінок про ситуацію на Запорізькій АЕС, яку місія відвідала напередодні. У доповіді йдеться, що на станції порушено всі сім правил ядерної безпеки.

Найважливіше зі звіту агентства виокремила Liga.net.

На АЕС порушена фізична цілісність

3 вересня місія МАГАТЕ зафіксувала обстріл околиці Запорізької АЕС. Також експерти агентства виявили пошкодження в різних місцях станції, які могли вплинути на безпеку її конструкції, безпечну експлуатацію та спричинити загибель чи поранення людей.

Зокрема, на АЕС пошкоджена спеціальна будівля, в якій розміщено сховище відпрацьованого палива та контейнер із системою радіаційного контролю. Хто саме здійснював обстріли електростанції МАГАТЕ не уточнює.

На АЕС порушена працездатність систем безпеки

Персонал станції поінформував місію МАГАТЕ, що на АЕС продовжує працювати система безпеки, навіть попри бойові дії та пошкодження більшості ліній електромереж. Водночас також були пошкоджені азотно-киснева станція та допоміжні будівлі.

Крім цього, персонал поскаржився МАГАТЕ, що окупанти взяли під контроль територію АЕС і обмежують доступ до важливих об’єктів, зокрема, до бризкального басейну та аварійного центру для реагування на надзвичайні події.

Складні умови для персоналу

Співробітники АЕС в умовах російської військової окупації перебувають під постійним тиском і стресом, особливо через обмежену кількість персоналу, вказує МАГАТЕ. За оцінкою місії, через брак кадрів оперативні бригади на станції можуть чергувати по три зміни на добу.

Ще більше, на думку агентства, тисне на персонал присутність на станції російських військових, їхнього транспорту та представників Росатому, оскільки потенційно це створює ризики, що вони можуть втручатися в операційну роботу.

Нестабільний зв’язок

Ще з березня ані МАГАТЕ, ані Держатомрегулювання не контролюють ситуацію на станції. Згідно зі звітністю, зв’язок станції з ядерним регулятором, місцевою владою та навіть аварійними службами можливий тільки за допомогою мобільного телефону. Інколи, коли є інтернет, – й електронною поштою. Фізично перевірити ситуацію на ЗАЕС Держатомрегулювання не може, уточнюють автори звіту.

Проблеми з логістикою

За даними МАГАТЕ, Запорізька АЕС поки що забезпечена дизельним паливом на 98,5% від власних потреб. Втім, персонал станції повідомив МАГАТЕ, що у підприємства є складнощі з доставлянням на ЗАЕС палива та комплектовання для ремонту об’єктів електростанції й обслуговування пожежної техніки. Це ставить під загрозу працездатність важливих систем безпеки.

Загальні висновки

Загалом місія МАГАТЕ встановила, що критичних ушкоджень, що впливали б на радіаційну безпеку на АЕС наразі не завдано. Перебите внаслідок обстрілів живлення станції компенсоване завдяки дизель-генераторам.

Утім, продовження обстрілів може призвести до катастрофи, попереджає агентство.

Через це МАГАТЕ вимагає припинити будь-які обстріли Запорізької АЕС, встановити навколо станції демілітаризовану зону та взяти "обом сторонам конфлікту" на себе зобов’язання підтримувати працездатність усіх ланцюгів постачання на станцію усіх необхідних товарів.

20220906185142-9656.jpg

Військова техніка РФ на ЗАЕС. Фото: пресслужба МАГАТЕ

Нагадаємо, що аналітики Інституту вивчення війни США попереджають, що з допомогою звіту МАГАТЕ щодо ситуації на Запорізькій АЕС президент РФ Путін може створити новий процес, подібний Мінським переговорам.

Як зазначається, дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ. МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з Росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що Росія має право на консультації.

"Путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію України, яку зараз окупують російські війська", – допускають аналітики.

МАГАТЕ ядерний шантаж рф заес

Знак гривні
Знак гривні