Канада перша в світі санкціонувала директорів російських виробників “іскандерів” та “калібрів”. Чому це важливо?

23 серпня під час саміту “Кримська платформа” прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про нові санкції щодо 62 росіян і одного російського підприємства військово-промислового сектору. Пояснюємо, чому це важливо.

Автор: Роман Стеблівський, аналітик проєкту Trap Aggressor

З публікації на сайті канадського уряду відомо про те, що санкції стосуються губернаторів російських областей, які межують з територією України, уповноваженої при президенті Росії з прав дитини, а також топ-менеджерів державної корпорації “Ростех” та 5 директорів заводів військової техніки.

Проект Trap Aggressor та Національне агентство з питань запобігання корупції неодноразово наголошували на тому, що директори військових заводів Росії несправедливо залишались “у білих рукавичках”, тобто не під санкціями. Канадський уряд став першим, хто вніс до санкційних списків директорів цих 5 державних компаній, які виробляють ракети, системи ППО, важку техніку.

Читайте докладно: МАШИНА ВІЙНИ.Cтруктура та обличчя російського військово-промислового комплексу

А то сидить Іван Іванович в Підмосков'ї, клепає на своєму заводі за бюджетні кошти ракети, а світ нібито й не в курсі про Івана Івановича. Хоча про ракети “Іскандер” з лютого 2022 року дізнались як мінімум 40 млн українських громадян та громадянок. Натомість про Іван Івановича, або, конкретніше, Сєргєя Пітікова, ніколи і не чули. Хоча саме його Конструкторське бюро машинобудування роками збирає ракетні комплекси “Іскандер”, а від благополуччя конкретно цього директора та його команди залежить процес виробництва ракетних комплексів і кількість “прильотів” по Україні. Тепер Пітіков опинився під санкціями Канади.

Сєргєй Пітіков, гендиректор АО "НПК Конструкторское бюро машиностроения"
Сєргєй Пітіков, гендиректор АО "НПК Конструкторское бюро машиностроения"

Начальник Пітікова і директор цілого холдингу “Високоточні комплекси” Алєксандр Дєнісов також не зможе непомітно закреслити цей життєвий період, коли настане час відповідати за активну участь у знищенні України (якщо, звісно, доживе до цього моменту). “Високоточні комплекси” керують 21 підприємством, які виробляють ракети, міномети, зенітно-ракетні комплекси і тд.

Алєксандр Дєнісов, директор холдингу “Высокоточные комплексы”
Алєксандр Дєнісов, директор холдингу “Высокоточные комплексы”

Так само у санкційному списку опинився очільник концерну протиповітряної оборони “Алмаз-Антей” Ян Новіков. До сфери управління концерну належать близько 50 підприємств, зокрема, виробник крилатих ракет “Калібр” Конструкторське бюро “Новатор”. У липні Новіков отримав “звєзду гєроя россіі” за за те, що “калібри” вбивають мирних українців і руйнують їх міста.

Ян Новіков, керівник концерну "Алмаз-Антей"
Ян Новіков, керівник концерну "Алмаз-Антей"

Наступними директорами російського військово-промислового комплексу у санкційному списку Канади є очільник концерну “Технології машинобудування” (Техмаш) Алєксандр Кочкін та очільник виробничого об’єднання “Сплав” Алєксандр Смірнов. “Сплав” підпорядковується “Техмашу”, а доробок підприємства складає, серед іншого, розробку важкої вогнеметної системи “Тосочка”, яка використовується у війні проти України.

Міжнародні санкції — це один із інструментів тиску на Росію, російську еліту та її чиновників. Індивідуальні санкції — це також інструмент фіксування відповідальності конкретних людей за конкретні вчинки, щоб у будь-якій цивілізованій країні ці люди відчували обмеження, переслідування і зрештою справедливе покарання за свої дії. Саме тому важливо ідентифікувати та накласти санкції на осіб, відповідальних за підтримку війни проти України. Особливо коли йдеться про директорів військових підприємств, від яких безпосередньо залежить боєздатність російської армії. Важливість цього рішення Канади полягає ще й у тому, що тепер країни-союзники мають реагувати на цей прецедент. Можна припустити, що скоро ми побачимо санкції щодо цих осіб і від інших західних демократій.

Проте також потрібно наголосити, що багато інших військових заводів продовжують виробляти російську військову техніку, а більшість директорів цих заводів — досі не під санкціями. Раніше аналітики Trap Aggressor у співпраці з “ТЕКСТАМИ” повідомляли, що на 56 директорів виробників знищеної техніки росармії в Україні досі не накладені санкції.

Колонка StateWatch підготовлена у рамках проєкту Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії.

санкції канада війна зброя рф

Знак гривні
Знак гривні