Чим небезпечний непідготовлений український контрнаступ на півдні – The Telegraph

Експерти вказують на серйозні загрози непродуманого і непідготовленого українського контрнаступу, пише британська The Telegraph.

Читайте матеріал у перекладі Дзеркала тижня з нашими незначними скороченнями.

"Ми визволимо Херсон, це навіть не очікування, а вже точно. Але ми не підемо в контрнаступ, поки в нас не буде більше артилерії", - сказав виданню український солдат з позивним Фенікс.

Для армії України, яка протистоїть окупаційним військам Росії, Херсон має символічне і стратегічне значення. Уряд у Києві і його західні союзники з нетерпінням чекають початку контрнаступу. Але військові командири хочуть накопичити більше сил і зброї, перш ніж почати наступати.

The Telegraph погоджується, що зовсім не важко зрозуміти вимоги українських військових. Місце, в якому армія України зупинила марш росіян на захід, – це відкрите поле, яке простягається на багато кілометрів. І весь ландшафт півдня такий. Фактично це мозаїка з полів і  тонких лісосмуг між ними. Таку територію важко назвати сприятливою навіть для оборони, не кажучи про те, щоб просуватися вперед і знищувати ворожі укріплені позиції. Як і на інших ділянках фронту, впродовж останніх місяців ні російські, ні українські сили не змогли просунутись далеко вперед через постійні артилерійські обстріли.

Видання нагадує, що Херсон став першим і єдиним обласним центром, який армія Росії змогла захопити з початку вторгнення в лютому. Зараз російські сили здаються більш уразливими тут, ніж на будь-якій іншій ділянці фронту. Близько 20 тисяч російських солдатів на правому березі Дніпра лишилися майже повністю відрізаними від забезпечення після знищення трьох мостів через річку. Успішне визволення Херсона стане доказом для українців в інших окупованих містах, що їх теж можуть врятувати. Також це може переконати союзників на Заході й надалі забезпечувати армію України необхідними засобами. Хоча багато західних країн, зіткнувшись зі зростанням цін на енергоносії і пришвидшенням інфляції, можуть втомитися від війни, яка ризикує зайти у виснажливий глухий кут.

Експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень в Лондоні Франц-Стефан Гаді підрахував, що для проведення успішного контрнаступу Україні потрібно півдесятка нових механізованих і танкових бригад, кожна з яких складалася б приблизно з 4 тисяч солдатів. Початок наступу без цих сил загрожує закінчитися непоправними втратами. Армія України може втратити найбільш боєздатних військових. Український солдат з позивним Псих сказав The Telegraph, що навіть для найбільш досвідчених підрозділів визволити Херсон – це дуже не просте завдання. Тому що "тут тільки поля".

Американські артилерійські системи HIMARS і британські M270 сильно вплинули на хід війни останнім часом, дозволивши Україні завдавати удари по російських позиціях далеко за лінією фронту, не ризикуючи при цьому власними військовими. Тож тепер триває зовсім інша війна.

"Ми знекровлюємо їхні вени", – сказав анестезіолог Сергій, який служить в одному з українських підрозділів в Херсонській області.

Ці "вени" – це лінії забезпечення, через які російська армія перекидає необхідне озброєння і припаси з Криму на фронт. Але підтримувати цей потік для російських військ на правому березі стало важко після того, як українські сили знищили мости через Дніпро. Фенікс розповів, що російські солдати теж змінили свою тактику.

"На початку вони атакували хвилями. Вони намагалися перемогти кількістю. Тепер вони здебільшого займають оборонні позиції. І якщо хочуть атакувати, то спочатку використовують артилерію, а лише потім ідуть у наступ невеликими групами", – сказав український військовий.

Союзники України оголосили про новий великий пакет оборонної допомоги. США пообіцяли озброєння на три мільярди доларів, а Німеччина – на 500 мільйонів євро. Але вся ця зброя потрапить в руки української армії нескоро. На це підуть місяці, а може навіть і роки. Наступний пакет важкої зброї прибуде на херсонський фронт лише через 6 тижнів, сказав Псих. За реалістичними розрахунками, українська армія зможе провести контрнаступ і визволити Херсон до Різдва.

Президент Володимир Зеленський постав перед складним вибором. Або він дозволить ситуації залишитися в глухому куті, ризикуючи закріпленням неприйнятного статус-кво, або піде на великі втрати з надією здобути перевагу.

"Українські Збройні сили під політичним тиском вимог провести контрнаступ раніше, ніж російські сили зміцнять свої оборонні позиції і перш ніж почнеться зима", – каже експерт Франц-Стефан Гаді.

За його словами, Україна ризикує витратити великі ресурси і здобути дуже мало. А потік забезпечення від західних донорів дуже невеликий.

"Це може бути небезпечно для української бойової сили у середньостроковій перспективі", – пояснив експерт.

Переклад повністю читайте тут.

війна артилерія херсонщина контрнаступ допомога заходу зброя

Знак гривні
Знак гривні