Нова поразка РФ: Норвегія вийшла на перше місце у постачанні газу до Європи

Норвегія взяла на себе лідерство у постачанні природного газу до Європи, посунувши Росію, яка скорочує поставки до країн ЄС.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на західні видання.

Міністр енергетики Норвегії Тер’є Асланд заявив, що його країна планує зберегти видобуток природного газу на нинішньому високому рівні, поки Європа бореться з кризою виробництва електроенергії, яка може підірвати її промисловість.

"Я очікую, що ми зможемо підтримувати рівень виробництва, який ми маємо зараз, до 2030 року", – додав Асланд.

Офіційні прогнози свідчать про те, що Норвегія має намір збільшити видобуток природного газу на 8% порівняно з 2021 роком. І відповідно побити рекорд п’ятирічної давності.

Країна випередила Росію після того, як Москва скоротила експорт газу, щоб відповісти на західні санкції. Обмеження поставок "Газпрома" призвело до різкого зростання цін на природний газ у Європі, а еталонні ф’ючерси на газ TTF у Нідерландах підскочили на 220% з початку червня.

Також видання зазначає, що хоча Норвегія має намір підтримувати високий рівень видобутку газу, вона не планує знижувати ціни, щоб зробити європейську енергію доступнішою.

"В принципі, ринок прогнозований. Коли є дефіцит, ціни високі. Це також сприяє збільшенню виробництва та спрямовує газ на ринки, які його найбільше потребують", – додав Асланд.

Європа газовий шантаж рф норвегія газ

Знак гривні
Знак гривні