"Слуги народу" і Мінкульт хочуть повернути в Україну російські пісні і кіно

Проєкт закону "Про медіа" фактично відкриває двері для російських пісень та фільмів, скасовує заборону популяризації держави-агресора, послаблює захист української мови в ефірі, - заявляє народний депутат Володимир В'ятрович.

"Щойно на гуманітарному комітеті парламенту «слуги народу» за участі міністра культури протягнули рішення про підтримку в першому читанні оновленого тексту законопроєкту «Про медіа», - написав на своїй Фейсбук-сторінці В'ятрович увечері 23 серпня.

Він пише, що "під приводом євроінтеграції в цей проєкт включені положення, які не мають до євроінтеграції жодного стосунку, але знищують важливі механізми захисту українського культурно-інформаційного простору.

На які моменти у цьому законопроєкті звертає увагу народний депутат:

Скасовується заборона на пісні російських співаків у теле- й радіоефірі, за яку парламент у червні проголосував конституційною більшістю. По суті, знищується Перелік осіб, які загрожують національній безпеці, який діє сім років.

Фільми, серіали, концерти, гастролі з учасниками цього Переліку заборонені в Україні. Але за новою версією закону про медіа цей перелік в ручному режимі формуватиме голосуванням Нацрада з телебачення і радіомовлення (та сама, де засідають вихідці з олігархічних медіагруп). Причому для включення в Перелік законопроєкт передбачає лише кілька підстав. Для решти рашистів – двері відкриті.

Законопроєкт істотно послаблює захист української мови. Наприклад, дозволяє практично безкарно порушувати в розмірі до 10% квоту на українські пісні на радіо.

Законопроєкт також вносить руйнівні зміни в інші закони. Наприклад, з закону про кінематографію прибирається заборона популяризації органів влади держави-агресора. І це – лише невелика частина проблем цього закону.

Народний депутат також наголошує, що «слуги» не врахували жодної з пропонованих змін до законопроєкту, рекомендувавши подавати їх до другого читання.

"Вони зносять надзвичайно важливі норми чинних законів, що захищають Україну, і пропонують спробувати наново боротися за них у другому читанні. Це – відвертий проросійський реваншизм. На моє переконання, жоден відповідальний депутат не має права голосувати за таку версію законопроєкту навіть у першому читанні. Ми маємо змусити реваншистів відступити і захистити норми, які захищають нашу мову й культурний простір від рашизму" - пише В'ятрович.

українська мова слуги народу мінкульт русифікація

Знак гривні
Знак гривні