Як ЄС підтримуватиме Україну наступні пів року – Politico

Зараз одним з ключових питань залишається те, як відреагує Євросоюз, якщо російська війна проти України затягнеться надовго.

Про це в статті для Politico пише директор з європейських справ у консалтинговій компанії Eurasia Group Муджтаба Рахман, інформує Zn.ua.

Високопоставлені посадовці ЄС визнають, що восени або на початку зими може виникнути «кризовий момент», коли європейські країни почнуть гостро відчувати економічні наслідки війни. Водночас їх проситимуть збільшити фінансову та військову допомогу Україні.

Щоб підготувати громадську думку до викликів попереду, багато лідерів, як-от президент Франції Еммануель Макрон, почали попереджати своїх громадян, що війна в Україні триватиме ще багато місяців. І що ті наслідки, які стали відчутними зараз, – це лише початок. Макрон сказав, що Франція продовжить надавати Україні військову, фінансову і гуманітарну допомогу аж до перемоги на прийнятних умовах для Києва.

Однак за цими публічними заявами про підтримку ховається тихе «перетягування каната», яке відбувається між лідерами Німеччини, Франції та Італії з одного боку і Польщею, країнами Балтії і Північної Європи з іншого. Париж і Берлін сумніваються, що у війні можна перемогти без ескалації, яка б втягнула НАТО у прямий конфлікт з Росією. Тому варто розуміти різницю між тим, що президент Еммануель Макрон і канцлер Олаф Шольц говорять публічно, і їхніми приватними поглядами, про які знають люди в їхньому оточенні, зазначає Рахман.

На його думку, якщо США й далі підтримуватимуть Україну, а зацікавленість у єдності всередині ЄС не зміниться, Берлін і Париж навряд чи публічно наважаться виступити проти позиції країн-учасниць союзу з Центральної та Східної Європи. Це означає, що вони не зможуть просувати дипломатичне рішення цього чи наступного року. Але різниця в поглядах впливатиме на те, як далеко і швидко ЄС буде готовий зайти.

9b4069e022b0c581bfd535457b1e7665_1655380225_extra_large.jpeg

Фото: president.gov.ua

Автор пише, що найчіткіше це можна буде відчути в дебатах про запровадження нових санкцій проти Росії, які на наступному етапі війни будуть дедалі важчими, попри те, що Польща, країни Балтії та Північної Європи будуть вимагати швидкого запровадження потужніших санкцій проти енергетичного сектору РФ.

"ЄС точно буде продовжувати обговорювати серйозні обмеження, але навряд чи швидко ухвалить якісь рішення. Але це не значить, що Росії не загрожують нові санкції. Вони точно будуть посилені до кінця наступного року. І нові рішення можуть розширити нафтове ембарго, а також зачепити російську ядерну енергетику й експорт газу.

Однак ухвалення нових рішень ЄС займе набагато більше часу. І досягти згоди щодо них буде важче. Зважаючи на цю політичну реальність, Брюссель і столиці ЄС зосередяться на інших формах допомоги для України до кінця 2022 року. Зокрема, ЄС спробує виконати свою обіцянку передати Києву 9 мільярдів євро фінансової допомоги. Це важливо, оскільки фінансові проблеми можуть підірвати здатність Києва протистояти Росії", – пише Рахман.

Військова підтримка, на думку автора, теж продовжиться, так само як і обговорення української інтеграції в структури ЄС після рішення надати Києву статус кандидата на вступ до союзу. Приєднання до деяких структур може допомогти розблокувати додаткове фінансування для України, а також пожвавити українські реформи.

Звісно, переговори про членство в ЄС займуть багато часу. Але підтримка цієї перспективи пошле Росії чіткий сигнал щодо європейських зобов’язань перед Україною, а також посприяє внутрішній згуртованості і єдності в ЄС.

союзники санкції допомога заходу україна-єс

Знак гривні
Знак гривні