Іноземні легіонери-розвідники скаржаться на зловживання керівництва, – розслідування Kyiv Independent

The Kyiv Independent з посиланням на учасників Інтернаціонального легіону, які говорили на умовах анонімності, випустила розслідування про зловживання керівництво крила Інтернаціонального легіону, яке курує Головне управління розвідки Міноборони України. У ГУР не відповіли на запит Kyiv Independent про коментар до часу публікації, стверджує видання.  

The Kyiv Independent пише, що іноземні військові протягом кількох місяців повідомляли про неправомірну поведінку своїх командирів правоохоронним органам, Верховній Раді та Офісу президента, однак не побачили належної реакції. Крім того, за їхніми словами, учасникам Інтернаціонального легіону погрожували за те, що вони почали говорити про зловживання керівництва, серед яких розкрадання амуніції, примус до мародерства та погане планування бойових виходів.  

За словами представників розвідувального крила Легіону, їхні командири підпорядковуються безпосередньо голові ГУР Кирилу Буданову, якого Володимир Зеленський наприкінці липня також призначив головою комітету з розвідки в Офісі президента. 

"Офіційно ГУР-крилом Легіону керує майор Вадим Попик. Однак керує підрозділом не самостійно. Влада в руках небагатьох людей: права рука Попика, майор Тарас Вашук (його солдати називають «молодим Тарасом»), офіцер-розвідник років 20-30, за словами іноземних бійців; Дядько Вашука, теж Тарас (його називають «старим» Тарасом), теж розвідник; та 60-річний Саша Кучинський.

Легіонери звинувачують керівну трійцю в поганому плануванні бойових виходів, яке призводить до втрат особового складу. Для двох Тарасів головні претензії стосуються їхніх наказів рушати в гарячі точки без належної підготовки та без інформації про дружні та ворожі позиції.

Але, за словами анонімних співрозмовників видання, найбільше порушень має Саша Кучинський. Кучинський представляється полковником та носить відповідні погони, попри заборону українського законодавства іноземцям-військовим мати звання вище сержанта, пише видання.

Бійці Інтернаціонального легіону оборони України закидають йому численні зловживання, включно з погрозами, харасментом щодо жінок-військових медиків, розкраданням амуніції, примусом до мародерства та антисемітськими висловлюваннями. Співрозмовник видання наголосив, що більше не стикався з таким серед військових ЗСУ.

Журналісти Kyiv Independent виявили, що чоловік, якого у Легіоні знають як Сашу Кучинського, може бути колишнім членом одного з найвпливовіших польських мафіозних угруповань 90-х на ім'я Пьотр Капусцинський, якого в Польщі розшукують за шахрайство.

signal-2022-08-09-164139-002-1660757058JYceo.jpeg

Зліва – Пьотр Капусцинський, справа Саша Кучинський. Колаж: Kyiv Independent

"На прохання Kyiv Independent наші колеги з групи журналістських розслідувань Bellingcat порівняли фото Саші Кучинського, надані легіонерами, та фото Петра Капусцинського з польських ЗМІ. Результати підтверджують висновок, що на фотографіях зображена одна й та сама особа", – стверджують розслідувачі.  За їхніми словами, Капусцинський потрапив до підрозділу, попри передбачену законом перевірку новобранців-іноземців, яка мала б виявити його кримінальне минуле.

Зазначимо, що у липні Центр протидії дезінформації попередив, що у медіа поширюють маніпулятивну інформацію про Інтернаціональний легіон України. Зокрема, серед неправдивих тверджень є те, що іноземців без бойового досвіду нібито відправляють на передову та використовують як "живий щит".

Утім, у будь-якому разі розслідування в англомовному виданні Kyiv Independent, яке читає іноземна аудиторія, потребує реакції від ГУР МОУ та офіційних представників влади, якої наразі немає.

інтернаціональний легіон гур розслідування

Знак гривні
Знак гривні