Напад з території Білорусі був "ножем у спину". Данілов розповів про підготовку до великої війни

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що напад російської армії з території Білорусі — це «ніж у спину», адже за декілька днів до цього білоруський міністр оборони Віктор Хренін запевняв Україну, що загрози з його території немає.

Про це Олексій Данілов розповів в інтервʼю «Бабелю».

«Пояснюю, чому для нас це був удар ножем у спину. За декілька днів до повномасштабного вторгнення [14 лютого] було пряме спілкування нашого міністра оборони з міністром оборони Білорусі. Він гарантував, давав слово генерала, офіцера, що такого [загрози з території Білорусі] не буде.

Наступного дня [15 лютого] голова нашої прикордонної служби спілкувався зі своїм колегою також на цю тему, і той його теж запевнив на 100%, що наступу не буде. Взагалі у нашому розумінні ситуації дійсно не було уявлення саме про такий формат війни. Ми очікували, що може бути донецький, луганський напрям. Як варіант — харківський, але такої агресії, як 24 лютого, ми не очікували», — розповів Данілов.

Читайте також: Три місяці до війни. Як і коли Зеленський дізнався про вторгнення? Велике розслідування The Washington Post

Секретар РНБО заявив, що до війни готувалися і заздалегідь відпрацювали багато питань — на рівні рішень Ради нацбезпеки та оборони.

«Якби ми не прибрали російську агентуру з інформаційного простору, то уявіть, що б нам з вами могли розповісти телеканали Медведчука (або правильно назвати — Російської Федерації) до 24 лютого. Вішати локшину на вуха і розповідати про «російський братський народ»? Що було б, якби люди, залучені в схемах РФ, не підпадали б під санкції РНБО?

Просто потрібно зробити аналіз. А усі хочуть спрощеної процедури, коли, скажімо так, виходить хтось із високопосадовців і каже: «Хлопці, у нас через тиждень-два почнеться війна, тому, будь ласка, всі ховайтеся», — додав Данілов і наголосив, що кожен по-своєму уявляє підготовку.

Також Олексій Данілов зазначив, що повідомити про початок великої війни 24 лютого було фізично неможливо, адже війна могла початись і 25 лютого. Також він пригадав повідомлення західних партнерів про те, що війна почнеться з 10 по 15 січня чи напередодні нового року і заявив, що вони не вірили, що Україна протримається більше, ніж кілька днів.

Читайте також: Як ФСБ годувала Кремль повітрям. Продовження розслідування The Washington Post про переддень війни

"Інша річ, коли говорять, що нас партнери тут попереджали, то у мене просте запитання: а в який спосіб? У приватних розмовах? Ви памʼятаєте, як президент просив протиповітряну оборону, превентивних санкцій проти країни-агресора. Я поясню, в чому річ. Західні партнери не вірили у нас як у народ. Вони вважали, що росіяни захоплять нас за три-пʼять днів.

У цьому кріслі [навпроти] сиділи дуже поважні іноземні пани з різноманітних інституцій, які казали таку річ: «Пʼять-шість днів, далі знищення всього військово-політичного керівництва країни, далі концтабори, далі фільтраційні табори — і ви припиняєте існувати як країна». Це те, що говорили усі, без винятків. На це ми відповідали, що такого не буде, це наша земля, ми її захищатимемо", — розповів Данілов.

білорусь данілов агресія рф повномасштабне вторгнення

Знак гривні
Знак гривні