Шість способів вийти з депресивного стану в умовах війни від ізраїльських психологів

Психотерапевт Анастасія Богуславська радить шість способів виходу з пригніченого стану, розроблених ізраїльськими психологами. Далі пряма мова.

Ми зараз перебуваємо в депресивному просторі та фоні. Його створюють:

Якщо у людини є довіра до Всесвіту чи людей, віра у свою удачу, в те, що все робиться на краще, оця базова психологічна стійкість, то їй легше ризикувати, виїжджати на інше місце, змінювати діяльність, оточення, а отже – пристосовуватись.

Що допомагає нам втриматись на плаву?

Ізраїльські психологи розробили модель basic_ph.

Ми маємо шість каналів, за допомогою яких можемо покращувати своє самопочуття, витягувати себе із депресивних станів. Чим більше способів ви використовуєте, тим краще. Отже, це:

  1. Віра (в себе, в справедливість, в Бога, у те, що Всесвіт діє не хаотично, що існує логіка чи прихований сенс). Оце відоме всім «не питай, за що це мені, а питай навіщо» – ця зміна фокуса робить людину з жертви активним діячем, допомагає знаходити вихід з будь-яких ситуацій.
  2. Емоції. Якщо їх ігнорувати, не проявляти, затискати, то затискається саме життя, а кольори вашого світу вицвітають. Спосіб розбудити цей канал – почати питати себе що ти відчуваєш в цей момент і відповідати собі по-чесному. Плюс додавати того, що хочеться, щоб збільшити хороші емоції: горнятко какао чи поспати, погуляти на природі чи купити сережки – будь-які дрібниці. Гумор теж відноситься сюди.
  3. Соціальні контакти. Люди підтримують. Навіть якщо ви просто побудете поруч. А тим паче, якщо ви переживаєте, обговорюєте щось разом.
  4. Мрії, фантазії, творчість, медитація, спогади, книжки – все, що пов‘язано із вигаданим світом. Там можна набратися сил, видихнути, виплеснути важкі емоції.
  5. Когнітивна складова: оці всі планування, розбирання чому і навіщо це сталося, пошук способів запобігти тим чи іншим негативним варіантам, заглиблення в теорії, в тому числі психологічні, соціологічні чи політичні. Все це допомагає асимілювати те, що сталося і відчувати себе більш підготовленим до того, чого не сталося чи, може, ніколи й не станеться.
  6. Тіло. Сюди відноситься будь-яка фізична активність, в тому числі прибирання, ремонт чогось, рубання дров. А також сон, їжа, душ, масаж, спорт, прогулянки.

Знак гривні
Знак гривні