Радбез ООН щодо ЗАЕС: Україна закликала РФ допустити місію МАГАТЕ, Росія проти демілітаризованої зони

Росія повинна допустити місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Про це заявив у четвер постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, звертаючись до російської делегації, передає Укрінформ.

Він також закликав Москву розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військових та озброєнні зі станції.

Кислиця пояснив, що скликання Радбезу «терористичною Росією» для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що РФ «вирішила піти ва-банк», оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценувала Москва, провалився.

Він нагадав, що в четвер обстріл ЗАЕС «поставив під пряму загрозу як об'єкти станції, так і персонал».

Кислиця також розповів про напад на ЗАЕС 6 серпня, коли близько 500 російських окупантів, присутніх на об'єкті в момент обстрілу, заздалегідь сховалися в укритті. російська військова техніка, розгорнута на АЕС, також була захована в енергоблоках першого і другого реакторів.

Внаслідок обстрілу, нагадав Кислиця, були пошкоджені три детектори радіаційного контролю на майданчику сухого сховища відпрацьованого палива, що унеможливлює раннє виявлення і своєчасне реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або викиду радіації з контейнерів, де воно зберігається.

7 серпня російські збройні сили знову вдалися до обстрілу майданчика Запорізької АЕС, пошкодивши лінію 750 кВ, що веде із ЗАЕС до каховської підстанції. Внаслідок цього на одному з енергоблоків спрацювало аварійне відключення. Зараз енергоблок перебуває у стадії охолодження.

Раніше російські окупанти замінували територію довкола Запорізької АЕС і використовують її для прикриття обстрілу з реактивних систем залпового вогню українських міст, розташованих на правому березі Дніпра, особливо Марганця й Нікополя.

Кислиця наголосив, що Росія повинна негайно припинити всі дії проти ядерних об'єктів в Україні й повернути українській стороні контроль над усіма захопленими ядерними об'єктами.

Україна «вітає готовність генерального директора МАГАТЕ направити міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ на окуповану ЗАЕС», наголосив він, додавши, що до її складу слід включити військових експертів ООН.

Водночас він зазначив, що дії повинні здійснюватися у суворій відповідності до національного законодавства України та за повного дотримання міжнародних зобов'язань. "Ми готові надати місії всю необхідну допомогу та полегшити її проїзд територією, контрольованою Україною", – наголосив постпред.

Постпред України при ООН заявив, що нещодавні обстріли станції та прилеглого до неї Енергодару є провокацією російських військ, навівши відповідні докази. За його словами, плани Росії спрямовані на те, щоб відключити ЗАЕС від енергосистеми України та відключити електрику на півдні країни.

Водночас, як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Интерфакс.ru, постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції.

"Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити", – заявив Небензя.

Нагадаємо, у четвер Рада Безпеки ООН розглянула питання безпеки Запорізької АЕС у зв’язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни. Розгляд питання ініціювала рф.

провокації рф росія терорист оон заес

Знак гривні
Знак гривні