Артилеристи ЗСУ розповіли про переваги британської гаубиці L119 (ФОТО, ВІДЕО)

Підрозділи ЗСУ віднедавна застосовують британські гаубиці L119, зокрема, на півдні України.

Артилерійські підрозділи Десантно-штурмових військ Збройних Сил України вже добре опанували та на практиці застосовують британські 105-мм гаубиці L119. Саме на Херсонщині вони допомагають українським гармашам ефективно уражати та знищувати вогневі цілі противника.

Неабияким чинником є її швидкострільність та мобільність, а від цього в реаліях сучасного бою, залежить живучість артилерійських систем та їх розрахунків.

Командир гармати військовослужбовець ЗСУ Дмитрій у деталях розповів АрміяInform про переваги цієї зброї.

"Дальність стрільби в L119 на штатних боєприпасах — 11 км. Вона використовує димові, світлові снаряди та снаряди активно-реактивного типу — для яких дальність стрільби 19,5 км. Калібр — 105 мм. Перевага цієї гаубиці і в тому, що вона має 36 нарізів, які дають максимальну швидкість для польоту снаряда", — зазначає артилерист.

3-3.jpg

Фото: АрміяInform

Військовий каже, що раніше працював на гарматі Д-30.

"Якщо порівнювати її із британською гаубицею, то L119 набагато швидше можна привести до бою. Також перевага британської гармати в можливості застосовувати снаряди активно-реактивного типу, бо це дає, як я вже казав, дальність стрільби на 19 км — проти 15 км у Д-30", — каже він.

Дмитрій зауважує, що вага L119 дозволяє транспортувати її за допомогою звичайного Хаммера.

"Також перевага цієї гаубиці в особливості боєкомплекту — під час транспортування ми маємо справу не з ящиками, що важать 80 кілограмів, а з меншими — по 50 кг", — пояснює артилерист.

Військовий додає, що L119 транспортується як стволом до машини, так і стволом, повернутим у напрямку стрільби: "Тому ми можемо швидше виїхати з вогневої позиції і так само швидко на позицію заїхати. Плюс британської гаубиці ще й у тому, що кут підвищення тут 1400. І в цьому вона теж переграє радянську Д-30".

1-2.jpg

Фото: АрміяInform

Нагадаємо, що інформація про використання таких легких гаубиць українськими військовими з’явилася в кінці липня. Тоді ж стало відомо, що Україна отримає від США 36 000 боєприпасів калібру 105 мм.

L119 стріляє всіма стандартними 105-мм напівфіксованими боєприпасами НАТО, а також спеціальними реактивними снарядами.

артилерія військова допомога західна зброя україна-британія

Знак гривні
Знак гривні