Тоді як 54% українців відносять себе до ПЦУ і лише 4% до УПЦ МП, на Сумщині поліція залякує людей, які хочуть перейти до ПЦУ

За словами головного сумського капелана Андрія Бринчака, поліція Охтирщини залякує бабусь, які збирають підписи за перехід до ПЦУ. Водночас соціологія свідчить, що більш ніж половина українців відносять себе до Православної церкви України й лише 4% ідентифікують себе з так званою УПЦ (МП).

Головний сумський капелан Андрій Бринчак розповів, що в Охтирському районі поліція залякує людей, які збирають підписи за перехід з УПЦ московського патріархату до Православної церкви України.

Протоієрей ПЦУ поділився деталями в етері телеканалу "Еспресо", повідомляє Охтирський міський портал.

"Зараз люди хочуть бути в єдиній помісній Православній церкві України. Але останніми днями до мене надійшло багато звернень від жителів сіл Охтирського району, що охтирська поліція замість того, аби займатися колаборантами, які пропагували русскій мір і брали участь у збройній агресії Росії, телефонує тим людям, які збирають підписи по селах за українську церкву. Поліція залякує людей, щоб вони не переходили з московського патріархату", – зазначив Бринчак.

Священнослужитель додав, що люди розчарувалися в московській церкві й самі виявили бажання стати парафіянами Православної церкви України.

"В Охтирці в монастирі московського патріархату, з якого повтікали монахи, знайшли зброю, антени різного військового призначення і багато тисяч доларів. Жителі Охтирського району почали порушувати питання, що вони не хочуть більше бути парафіянами московського патріархату – не хочуть молитися за русскій мір і слухати проповіді, що ми триєдиний народ", – зауважив Андрій Бринчак.

mp050822.jpg

На фото: в Охтирському Свято-Троїцькому монастирі

Нагадаємо, результати соціологічного дослідження КМІС свідчать, що в Україні 72% громадян вважають себе православними.

При цьому більш ніж половина українців відносять себе до Православної церкви України (за рік частка зросла з 42% до 54%) й лише 4% ідентифікують себе з УПЦ Московського патріархату (за рік частка скоротилася у 4,5 раза – з 18% до 4%).

20220805134812-2593.jpg

Результати опитування

Заступник директора КМІС Антон Грушецький наголосив, що у дослідженні соціологи вивчали саме самоідентифікацію респондента. Іншими словами, респондент може ходити до іншої церкви (наприклад, тому що в його населеному пункті більше варіантів немає) або взагалі не відвідувати її, але у питанні самоідентифікації робить певне "політичне" рішення.

"Ми бачимо, що хоча УПЦ МП зберігає фактичний контроль над більшістю парафій, але у свідомості українців вона зазнала значних репутаційних втрат (зрозуміло, через асоціації з російським агресором)", – сказав Грушецький.

релігійна безпека упцмп пцу Рускій мір

Знак гривні
Знак гривні