Північна Македонія передає Україні партію танків Т-72

Міністерство оборони Північної Македонії підтвердило передачу Україні танків T-72 після того, як у соціальних мережах з'явилися кадри колони військової техніки.

Про це повідомляє македонське видання RTS, передає "Еспресо".

Міністерство оборони Македонії підтвердило, що країна передає Києву танки Т-72 — техніку третього покоління, виготовлену в 1970–1980-х роках, з батальйону, який скоро планують розформувати у рамках модернізації війська

Колона македонських танків Т-72 ще 28 липня попрямувала до України. Точну кількість переданої техніки македонське міноборони наразі не уточнює.

На озброєнні македонської армії перебуває 31 машина цього типу. Ці танки були передані владі Скоп'є Росією у 2000 році під час під час збройного протистояння македонської влади з албанськими повстанцями.

Міноборони Македонії пояснило рішення віддати Україні танки тим, що через кілька років ці машини будуть неконкурентоспроможними — у рамках модернізації війська влада країни скоро планує замінити їх на сучасні протитанкові засоби.

Крім того, майже одночасно македонський президент Стево Пендаровський звинуватив Росію у втручанні у внутрішньополітичні справи Північної Македонії. Він заявив, що Москва фінансує певні політичні утворення в країні.

"Всі державні інституції знають, що Росія втручається в наші внутрішні справи. Останній раз через своїх людей, своїх політичних суб'єктів... По сусідству приїжджають російські агенти, тобто люди з російських служб. Я не можу публічно сказати звідки, оскільки це конфіденційна інформація", — сказав Пендаровський.

Нагадаємо, що цього тижня Україна отримала партію танків PT-91 Twardy від Польщі. Це бойові танки, розроблені на базі танка Т-72М1. Основні зміни стосуються нової системи керування вогнем DRAWA та динамічного захисту ERAWA.

танки північна македонія військова допомога

Знак гривні
Знак гривні