Відео дня. Історія України за 15 хвилин до Дня Державності

У День Української Державності Український інститут національної пам'яті презентував анімаційний ролик «Історія України за 15 хвилин», присвячений тисячолітній тяглості української державності. 15-хвилинне відео акумулює базовий наратив про історію України.

28 липня Україна вперше відзначає День Державності.

"Нове свято покликане нагадувати всім, що історія України – це не 30 років незалежності й навіть не 100 років, якби ми починали відлік від Української Народної Республіки, яка постала в 1917 році. Наші державні традиції вкорінені у Київській Русі, – розповів заступник голови УІНП Володимир Тиліщак. – У День Державності ми вшановуємо всі етапи українського державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

«День Державності дає змогу звертатися до різних етапів нашої історії та розуміти їхню вагу у формуванні того, що є сьогодні Україною», – пояснив історик, публіцист, координатор проєкту «Лікбез. Історичний фронт» Кирило Галушко. Він наголосив, що важливо порушувати теми, які до цього були поза увагою, тому що не лише територія, а й вся наша історія є об’єктом агресії, й історичний фронт, на відміну від воєнного, не локалізований в окремих конкретних точках.

Історія України УІНП державність

Знак гривні
Знак гривні