Ілюстрація непрофесійності: контррозвідник з ФСБ викладав секретну інформацію у соцмережах

Співробітник контррозвідки ФСБ РФ вів інстаграм під власним ім’ям, у якому публікував фотографії військових літаків.

Про такі непрофесійні дії розповів журналіст Bellingcat Христо Грозєв, повідомляє "Мілітарний".

Нікіта Бухтатов – один із фігурантів історії про спробу українських спецслужб схилити російських авіаторів до перегону військових літаків до України. Бухтатов, як представник російської контррозвідки, вів нагляд за військовими пілотами.

Screenshot_148.jpg

Фото Нікіти Бухтатова в Instagram

На своїй сторінці в Instagram, яку він вів під своїм справжнім ім’ям, контррозвідник публікував фото з військового аеродрому з літаком Ил-76 та гелікоптером Ми-8. При тому він розміщував на їхньому тлі власне авто з неприхованим автомобільним номером.

Нагадаємо, 25 липня РФ заявила про “успіх” зі зриву спецоперації України. ФСБ нібито змогла запобігти викраденню військового літака Су-34. За версією російської сторони, пілоту пропонували 1 млн дол. та життя в Євросоюзі, але авіатор одразу пішов на співпрацю з ФСБ і почав подвійну гру з українськими спецслужбами.

За інформацією Грозєва, спроба операції справді була. Але ні СБУ, ні ГУР до неї не причетні. Це була ініціатива колишніх оперативників, з якими Bellingcat познайомилися в ході розслідування справи “вагнерівців”. При тому, за словами Грозєва, українці одразу зрозуміли, що в справу зайшла ФСБ через низку непрофесійних дій російських оперативників.

Зокрема, вони змусили пілота висувати дивні вимоги. Наприклад, вивозити закордон не дружину, а “коханку”, яку було легко ідентифікувати як людину пов’язану з ФСБ. Також російський пілот просив зробити їй новий російський паспорт з аргументацією, що старий “порвав колишній хлопець”.

Російська сторона прозвітувала, що їй вдалося отримати низку секретних даних про організацію ППО України, які вони використали для “високоточних ударів”. Грозєв стверджує, що вся інформація щодо “коридорів” у повітряному просторі свідомо спотворювалася для введення росіян в оману.

bellingcat фсб спецслужби

Знак гривні
Знак гривні