Бюро NYT у Києві очолив проросійський журналіст – InformNapalm

Американське видання The New York Times відкрило бюро у Києві й поставило на його чолі проросійського журналіста Ендрю Крамера, передає InformNapalm. Наводимо ключові тези матеріалу.

Американське видання The New York Times 22 липня 2022 року повідомило, що створює та відкриває бюро у Києві «щоб продовжувати висвітлювати війну, яка перевернула життя мільйонів українців і резонувала далеко за межами країни. Конфлікт, який поставив людей у всьому світі під загрозу голодної смерті, зруйнував союзи, підірвав зусилля щодо переходу на «чисту енергію» і кинув виклик і так крихкому світовому устрою…»

Видання представило керівника, Ендрю Крамера, написавши, що «немає нікого кращого для керівництва The Times».

Відступимо від дифірамбів на адресу Крамера та звернемося до деяких фактів та епізодів того, чим запам’ятався Ендрю Крамер, нам – українцям. І чому він не має репутації незалежного та об’єктивного журналіста в Україні – країні, жертві російської агресії.

Ендрю Крамер жив і працював у Росії понад 10 років. Працював у московському бюро The New York Times. Одружений з російською журналісткою Анною Нємцовою.

Існують очевидні ознаки того, що він брав участь в інформаційно-психологічних операціях росіян та відігравав активну роль у поширенні кремлівських наративів.

На початку травня 2016 року на сайті «Миротворець» з’явилися списки журналістів, які отримували акредитацію на окупованих районах Луганської та Донецької областей.

Ендрю Крамер був серед них і прокоментував цей факт так: «…впливові люди в Україні, демократії, яка прагне до вільного поширення інформації, переслідують мене та інших за те, що ми просто виконували свою роботу: повідомляли про дві сторони війни […] Список, опублікований на українському націоналістичному сайті «Миротворець», мабуть, був створений з відчаю, що поступово наростає».

«Націоналістичний» сайт – формулювання, яке використовується Кремлем.

kramer.jpg

Ендрю Крамер. Фото: InformNapalm

До речі про «націоналістів». Напевно, читачам відомий громадянський активіст Юрій Гудименко, який нещодавно зазнав поранення і  перебуває на лікуванні в госпіталі, куди він потрапив з передової, захищаючи українську землю та громадян від російської агресії в лавах ЗСУ. Саме Гудименко згадувався у статті Крамера напередодні нового та масштабного етапу російської воєнної агресії. Стаття вийшла 10 лютого та мала маніпулятивну назву «Збройні націоналісти в Україні становлять загрозу не тільки для Росії».

А в розпал пандемії ковіду та дезінформаційної кампанії Кремля про неефективність і небезпеку західних вакцин Крамер долучився до теми інформаційного просування маловивченої й за міжнародними стандартами сумнівної вакцини Sputnik-V.

Як вишенька на торті з промоції Кремлем Sputnik-V вийшла стаття Ендрю Крамера, яку Кремль використав для просування своєї вакцини у різних країнах. Статтю згадували, перекладали різними мовами і на неї посилалися Кремлівські медіа по всьому світу. Йдеться про напевно відомий українському читачеві розтиражований у медіа факт, що американський журналіст вакцинувався Sputnik-V у Москві.

Цим журналістом і був Ендрю Крамер. Після вакцинації він став частим гостем в ефірах російських та західних медіа, де просував наративи про те, що «політичний галас приховав досягнення російських учених», «російські вчені мають довгу та легендарну практику розробки вакцин, оскільки за часів СРСР боротьба з інфекційними захворюваннями була пріоритетом радянської охорони здоров’я, а експорт вакцин – елементом дипломатії в період холодної війни».

Цікавим є і візит Крамера до Якутії з висвітленням, за його словами, «цікавої для читачів інформації про вічні коштовності – алмази» у статті, що має ознаки джинси в інтересах російської корпорації «Алроса» та її продукції в американському виданні, яке читають у всьому світі. Крамер тоді приділив час навіть для радіоефіру на місцевій радіостанції «Алмазный край» у Якутії.

7 травня 2019 виходить стаття Крамера із заголовком «Дивовижна історія літака нагадує про колишню російсько-американську дружбу».

Цікава маніпулятивна теза про Зеленського напередодні масштабного вторгнення росіян.

k-9.png

Червоною ниткою, періодично та систематично, Ендрю Крамер вплітає кремлівські наративи й тези. Цей короткий огляд не може вмістити всю повноту картини і «дивних збігів» американського журналіста з вектором Кремля, пише InformNapalm.

Турбують, як мінімум, ще два питання, зазначає міжнародна розвідувальна волонтерська спільнота InformNapalm. По-перше, враховуючи специфічний шлейф і бекграунд Крамера (у тому числі багаторічну роботу в Москві), як могли дати акредитацію Ендрю Крамеру на відвідування передової та позицій наших військових, де навіть народний депутат Безугла влаштувала йому екскурсію стратегічно важливими оборонними позиціями наших військових?

k-11.jpg

І друге вкрай важливе питання – як може Ендрю Крамер очолити бюро в Києві шановного всіма видання The New York Times? Адже світ цікавить об’єктивна та чесна журналістика. І для нас, українців, дуже важливо зберегти життя наших громадян, відстояти свою незалежність у межах наших міжнародно визнаних кордонів. І підносити інформаційні набої Кремлю в Києві, як у Москві, не вийде.

дезінформація російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні