Понад тиждень терору «Градами». Як живе Нікополь, який щоденно обстрілюють росіяни

Уже понад тиждень Нікополь регулярно обстрілюють з “Градів” російські військові. У місті зруйновані десятки будинків, піротехніки шукають вибухонебезпечні предмети.

Місто опинилося в складній і особливій ситуації – адже воно розташоване на відстані декількох кілометрів від захопленого росіянами Енергодара і легко обстрілюється з протилежного берега Каховського водосховища. Безпечних місць у Нікополі немає – будь-яка його територія в зоні досягнення російських «Градів». А дати належну відповідь місто не може – на тому боці ЗАЕС.

Починаючи з 12 липня Нікополь систематично обстрілюють росіяни. За цей час зруйновано або пошкоджено десятки приватних будинків і багатоповерхівок, постраждали підприємства, навчальні заклади, магазини, кафе, лікарня і станція переливання крові. Знищено великий запас плазми разом з дорогим обладнанням. А головне – гинуть люди. Станом на 21 липня загинуло четверо мирних нікопольців – люди опинилися під завалами своїх будинків чи квартир. Є поранені – серед них четверо дітей, молодшому з яких усього три роки.

Уночі 21 липня ворог знову обстріляв Нікопольський район, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "Ворог ударив з "Градів" по Нікопольському району. Випустив по Червоногригорівській громаді понад 20 реактивних снарядів. Минулося без жертв та руйнувань. На місці обстрілу працюють піротехніки – шукають боєприпаси, що не здетонували", – повідомив він.

Керівник районної військової адміністрації Нікополя Євген Євтушенко каже: обстріли почалися минулого тижня. “Ворог користується тим берегом, як таким майданчиком для обстрілів, ховаючись під парасолькою АЕС, ховаючись за мирними жителями – те, як вони роблять завжди”, – зазначив Євтушенко.

293775192_573372310822229_389136744426865004_n.jpg

Росіяни обстрілюють житлові квартали Нікополя. Фото: ДСНС

Євген Євтушенко закликав жителів Нікополя переселитися вглиб території Нікопольського району – подалі від обстрілів окупантів.

"Шановні жителі міста Нікополь, сьогодні ворожі обстріли з боку окупованого Енергодара стали регулярними. У зв’язку з існуванням реальної загрози вашому життю та здоров’ю, громади Нікопольського району, розташовані вглиб території, готові надати для вас житло на час загострення бойових дій".

За словами глави РВА, йдеться про тимчасовий, безпечніший прихисток. Щойно небезпека мине, за словами Євтушенка, українці зможуть повернутися до рідного міста.

294683558_3059409194349637_7716587316148098641_n.jpg

Через постійні обстріли мешканці Нікополя розпочали інформаційну кампанію у соцмережах із закликом врятувати місто. "Відтоді як орда тимчасово захопила місто Енрегодар , усі мешканці та гості Нікополя живуть у стані постійного терору. Ворог підступно та підло обстрілює мирні квартали з градів, ховаючись за Запорізькою АЕС!

Просимо кожного зробити репост та в коментарях написати хештеги #russiaisaterroriststatestate #stoprussia #savenikopol. Чим більше світ буде говорити про Нікополь, тим скоріше зреагує на злочини проти людяності від країни-окупанта", написала мешканка Нікополя, волонтерка Any Sarkisyan.

Начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону пояснила обстріли Нікополя тим, що, вочевидь, ворог облаштував собі нову вогневу позицію, що дозволяє йому бити по місту.

"Скоріш за все вони (окупанти – ред.) облаштували собі вогневу позицію, яка поки що не вражена і може завдавати шкоди. Це психологічний тиск на те, що на іншому березі, де немає фізичної присутності, ворог імітує контроль над ситуацією. Тобто масований обстріл іншого берега створює враження, що скоро вони просунуться туди, але це суто психологічний тиск і намагання зімітувати свою потужність", – пояснила Гуменюк.

Оцінюючи ризик заходу російських військ у Нікополь, Гуменюк сказала: "Думаю, що ми зуміємо протиставити окупантам таку силу, яка переконає їх у тому, що напрямок (ворога – ред.) зворотний".

За матеріалами Суспільне, Nikopolnews, РБК-Україна

обстріли міст росія терорист Нікополь

Знак гривні
Знак гривні