Комісія затвердила Клименка переможцем конкурсу у САП, однак святкувати ще зарано

Конкурсна комісія на засіданні затвердила детектива НАБУ Олександра Клименка переможцем конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Однак говорити про розблокування процесу ще зарано, адже призначення на посаду голови САП може затягтися.

Про це LIGA.net розповіла юристка Центру протидії корупції Олена Щербан.

Комісія затвердила, що конкурс у САП виграв Клименко. Друге місце посів прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк, який має стати його заступником.

Тепер призначити Клименка керівником САП може генпрокурор. А вже новий голова САП має призначити свого заступника та керівників департаментів.

Наразі посаду генпрокурора після того, як Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову, обіймає з приставкою в. о. Олексій Симоненко. 2020-го року він передавав від НАБУ до СБУ справу заступника голови Офісу президента Олега Татарова, яку розслідував Клименко. Крім того, Симоненка бачили журналісти на дні народження Татарова.

Також конкурсна комісія прийняла рішення, що має передати переможця на затвердження генпрокурору протягом трьох робочих днів після отримання комісією результатів перевірки щодо відповідності кандидата вимогам закону про запобігання корупції та доступу до держтаємниці.

Олена Щербан назвала друге рішення "величезною проблемою".

"Це величезна проблема насправді. Міжнародна частина комісії насправді не хотіла спочатку голосувати за це рішення. Проблема в тому, що ці три дні можуть тривати нескінченно. Проблема в тому, що вже пів року Офіс генпрокурора не давав жодних відповідей комісії (щодо перевірки кандидатів, – ред.). Тому ці три дні можуть так само розтягнутися на рік, пів року – і жодних там фінальних призначень не буде", – сказала вона.

За словами Щербан, не можна говорити про розблокування процесу та завершення роботи щодо призначення голови САП, поки Офіс генпрокурора не затвердить відповідні процедури – і не буде документа про призначення на посаду.

Читайте також: Затягування конкурсу на голову CАП ставить під загрозу членство в ЄС. Хто і чому саботує ключову вимогу

Нагадаємо, що результати конкурсу до САП були підраховані ще наприкінці 2021-го. Проте комісія затвердила Клименка переможцем лише сьогодні.

Захід систематично закликає Київ призначити голову САП. Це одна з рекомендацій Єврокомісії, яку отримала Україна разом зі статусом кандидата до ЄС.

генпрокурор сап антикорупція

Знак гривні
Знак гривні