Інформаційне поле – це вимір війни. Україні варто активніше битися на цьому полі бою, – аналітик ISW

З початку повномасштабного вторгнення команда аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW) робить якісні щоденні звіти щодо російських військових дій в Україні. Аналітикиня ISW, уродженка Сєвєродонецька Наталія Бугайова розповіла в інтерв'ю УП про особливості війни в Україні. Наводимо ключові тези розмови.

Говорячи про особливості нинішньої російсько-української війни, Наталія Бугайова зазначає дві ключові речі.

Перше – це те, що Росія не збиралася брати участь у великій війні.

"Вони багато років готували свій військовий комплекс на те, щоб використовувати військову міць в обмежених умовах, коли всі інші умови – інформаційні, політичні, інші – вже збудовані, і ти вводиш обмежено війська для того, щоб завершити операцію. Це був принцип гібридної війни.

Багато хто чомусь вважає, що гібридна війна не включає поняття військового вторгнення. Але у російській доктрині цей елемент був. Різниця тільки в тому, що вони планували свої війська для того, щоб брати участь в обмеженому використанні сили. І ось цей їхній план – три дні на Київ – в принципі, відповідав їхній доктрині, бо вони думали, що зможуть його взяти.

Тому хоч вони й пішли на повномасштабний наступ, але вони планували, що він закінчиться дуже швидко. Тобто, мені здається, війна, яку ми спостерігаємо – не та війна, яку вони збиралися воювати", – пояснює аналітикиня.

І друге, найголовніше, це роль інформаційного поля.

"У цій війні це дуже проявляється і впливає на ситуацію. Два приклади: ми дуже часто звужуємо поняття російського інформаційного поля і взагалі всієї цієї сфери впливу, яка набагато ширша, набагато сильніша, розвинутіша, ніж багато хто на Заході та в Україні думає. І дуже часто Росія досягає інформаційних ефектів.

Тобто нам потрібно ширше думати про те, як Кремль впливає на сприйняття його опонентів загалом. І в цій війні, наприклад, блокування зерна на півдні України, це якраз частина інформаційної кампанії з метою нашкодити єдності України та партнерів. Битва за Сєвєродонецьк – це частина інформаційної кампанії з метою створити проєкцію сили, яку Росія не може підтримувати, принаймні у короткостроковій перспективі.

З іншого боку, інформаційне поле обмежує те, що може робити Росія. Формулювання "спеціальна операція" не стикується з ідеєю повномасштабної мобілізації. Тобто у них йде нестиковка в інформаційному полі між тим, про що вони заявили, і тим, що вони вимагають від свого народу", – зазначає Бугайова.

Аналітикиня ISW додає, що на словах дедалі більше росіян підтримує війну, але черг до військкоматів немає. Тобто вони підтримують ідею сильної Росії, яка переможе Україну, але воювати вони у цій війні не хочуть.

"Тому я думаю, якщо Путін завтра оголосить, що всіх цілей досягнуто, то, ймовірно, багато росіян скажуть: "Ок". Але це те, що стосується росіян. Існують ще інші фактори. Наприклад, наміри самого Путіна. Його мета, як і раніше – контроль над Україною. Також він розуміє, що на кону стоїть набагато більше, ніж Україна. Якщо він програє, то під загрозою опиниться його проєкт інтеграції країн пострадянського союзу", – каже вона.

Описуючи поточний момент Бугайова прогнозує, що після Луганської області Росія прагнутиме просунутися в Донецькій області. "Але після цього, найімовірніше, їхній наступ кульмінує – у короткостроковій перспективі. Ключове – що росіяни витратили багато ресурсів на захоплення обмежених цілей – пояснює аналітикиня.

Наталія Бугайова додає, що зараз тримає формування добровольчих батальйонів по всій Росії. Утім, за її словами, Росія і тут зіткнеться з проблемою, "бо це нові люди, їх треба тренувати та робити з них боєздатні юніти, які можуть воювати разом. Для цього потрібні офіцери, з якими у Росії проблеми".

Аналітикиня зазначає, що колосальним чинником у цій війні є опір населення на окупованих територіях, який не дозволяє росіянам встановити політичний контроль на захоплених військовим чином землях.

Бугайова резюмує, що Путін не зможе взяти фізично Україну, якщо будуть дотримуватися два чинники: українські війська продовжуватимуть воювати, чинити опір, і Захід військово підтримуватиме Україну з точки зору зброї, в адекватному масштабі.

"Тому російські інформаційні кампанії працюють саме на руйнування підтримки України зараз з усіх боків. Десятки російських кампаній інформаційно спрямовані на те, щоб усунути вплив, увагу Заходу з цієї проблеми. І Україні треба зрозуміти, що інформаційне поле – це вимір війни, і там не просто тролі в Твіттері, це не просто кібератаки на медійні ресурси. Це набагато ширше. До речі, це один із найбільших ризиків, який я бачу", – підсумовує експертка.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні