Довга війна, на яку робить ставку Путін, може зіграти йому не на руку – WP

Американський журналіст і письменник Девід Ігнатіус пише у The Washaington Post, що поширена нині думка про те, що довга війна вигідна насамперед Росії, може виявитися хибною. "Тексти" публікують дещо скорочений переклад колонки.

Президент РФ Путін робить ставку на те, що тривала війна в Україні виснажить його супротивників раніше за Росію. Можливо, це й так, але Сполучені Штати та їхні союзники мають можливості зламати цю стратегію.

Козирем Заходу є його фундаментальна економічна міць – якщо він зможе зібрати волю у кулак та скористатися нею. Утім, Захід ніколи не відрізнявся стратегічним терпінням. І цього літа стало помітним занепокоєння серед американських та європейських чиновників, що звиклі до страждань росіяни зможуть витримати довше у битві за Україну. Що довше триває війна, то більше шансів у Росії, – нині це досить поширена думка. Тож Захід, схоже, розраховує, що у кращому разі ситуація опиниться у кривавому глухому куті.

То як же Заходу позбутися липневого песимізму, щоб до зими було непереливки не Україні, а Росії? Наймудріша відповідь – посилити економічні санкції, щоб вони стискали Росію, як сталеві лещата. Це поглибить найбільшу стратегічну слабкість Росії, яка полягає в тому, що її війська дуже розтягнуті вздовж величезної лінії фронту.

Найкращим доказом того, що санкції працюють, хоч і повільно, є заяви самих російських чиновників. "Ситуація непроста", – визнав минулого місяця речник Кремля Дмітрій Пєсков. Голова російського "Сбєрбанку" Герман Греф попередив: "Нам може знадобитися близько десяти років, щоб повернути економіку до рівня 2021-го". Нещодавно він повідомив журналістам, що через західні санкції вантажні перевезення в Росію впали вшестеро.

"Ми теж граємо у довгу гру", – сказала міністр торгівлі США Джина Раймондо. Сполучені Штати зібрали коаліцію з 30 країн для підтримки санкцій, зазначила вона, і це вже дало результат: експорт напівпровідників до Росії впав на 74 % проти минулого року. "Підтримувати сучасну армію без напівпровідників не можливо", – зауважила Раймондо.

Завдяки високим цінам на енергоносії Росія все ще має багато грошей. Але Москві стає дедалі важче купувати те, що їй потрібно, через західні заходи експортного контролю. За словами високопоставленого чиновника з Міністерства торгівлі, американський експорт всього, що потрібно російським оборонним, технологічним та енергетичним компаніям, скоротився на 95,9 % у порівнянні з минулим роком.

Можливо, адміністрація Байдена надто оптимістично оцінює ефект санкцій. Проте дослідження, проведене минулого місяця Інститутом міжнародної економіки Петерсона, свідчить про значний вплив санкцій на РФ. Використовуючи експортна дані 54 країн (на які торік припало 90 % російського імпорту), експерти виявили, що з другої половини 2021 року експорт товарів з країн, які підтримали санкції проти РФ, впав на 60%, а з країн, які цього не зробили – на 40%.

Іноземна підтримка російських технологічних та комунікаційних компаній поступово випаровується. Ericsson та Nokia згорнули свою діяльність у Росії. Що ще дивніше, те саме зробив китайський гігант з виробництва мобільних телефонів Huawei. Компанія Microsoft не просто згорнула бізнес у Росії, а й активно працює над тим, щоб протистояти російським кібератакам.

Російські військові стрімко втрачають техніку, і замінити її буде нелегко. Санкції "практично зламали всю логістику у нашій країні", визнав міністр транспорту РФ Віталій Савельєв. Наприклад, в авіаційній сфері Сполучені Штати та Європа заборонили постачати запчастини та обслуговувати кілька сотень літаків Boeing та Airbus, що експлуатуються в Росії. Це змусило місцеві авіакомпанії в рази скоротити кількість рейсів і почати розбирати деякі літаки на запчастини. Один з авіаційних регуляторів Європейського Союзу заявив минулого місяця, що він "дуже стурбований" щодо безпечності цих західних літаків у Росії.

Уявімо, що, попри на санкції, Росія продовжує кривавий наступ на Україну. Що далі? Щоб усвідомити потенційні проблеми Путіна, достатньо просто подивитися на карту. Росія – найбільша країна у світі. Щоб підтримати свою безрозсудну, незаконну війну в Україні, Путін стягнув війська з Далекого Сходу, з Балтії, з регіонів, що межують з Південною Азією. Він очолює величезну країну, яка повільно розвалюється, і має дедалі менший людський ресурс, щоб захистити її.

Путін розігрує свою партію зухвало. Але на руках у нього менше козирів, ніж може здатися.

розпад рф санкції російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні